dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun olduğu halde YÖK denklik vermediği içinkendi mesleğini icre edemeyen binlerce mağdur var. Meslekler yerine geçici ve üniversite diploması istemeyen işlerde çalışmak zorunda kalan denklik mağdurları Twitter'da bir araya gelerek etkinlik düzenliyor. Neredeyse her akşam yetkililere seslenmek için tek yürek olan denklik affı mağdurları artık bir çözüm bekliyor.
Yaklaşık 65 bin mağdur denklik affının çözüme kavuşmasını bekliyor
YÖK'ün, yurt dışı eğitimle ilgili okulların dersleri ve verilen eğitimle Türk eğitim sistemi arasındaki eksik görülen derslerin tamamlanması ve hukuk alanı içinde staj imkanı tanıyarak, ders tamamlama sistemi ile denklik konusunu kökünden çözüme kavuşturmasının mümkün olduğu belirtildi. Açıklamada YÖK'ün, tanınırlık verdiği bu üniversiteden mezun olup, ülkemizde denklik almak isteyen öğrencilerin diplomalarını 'yurt dışında Türkçe eğitim aldıkları' gerekçesiyle reddettiği bildirildi.
"Torbada DenklikMüjdesi" etiketiyle binlerce mağdur seslerini sosyal medya platformu Twitter üzerinden duyurmaya başladı.
ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Özkoçak: "Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu Lizbon Sözleşmesi'ne istinaden yurt dışındaki birçok ülkeye YÖK'ten alınan tanınırlık yazılarına istinaden okumaya giden öğrenciler; okullarını bitirip geri döndüklerinde çeşitli bahaneler ile denklik noktasında, 2547 Sayılı kanuna istinaden kurulan, YÖK'ün hukuksuz kararları ile karşı karşıya kalmıştır. YÖK; Uluslararası anlaşma olan Lizbon Sözleşmesi'ni hiçe sayarak verdikleri kararlar neticesinde Türk gençlerini mağdur ederek devletine küstürmeye çalışmaktadır.
Şöyle ki; Anayasanın 90. maddesinin açıkça düzenlediği "Uluslararası anlaşmalar iç hukuk kurallarıyla ve yönetmelikleriyle değiştirilemez" maddesine rağmen YÖK neredeyse her yıl yönetmelik değişikliğine giderek ve yönetmelikleri geriye yürüterek geride mağdurlar ordusu bırakmaktadır.