"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4789 %-0.01
36,2226 %-0.04
3.393.466 %4.115
2.960,82 -0,04
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Önce staj ve çıraklık sonra kademeli emeklilik mağduriyeti çözülecek!

Önce staj ve çıraklık sonra kademeli emeklilik mağduriyeti çözülecek!

Staj, çıraklık ve kademeli emeklilikteki mağduriyetler çığ gibi büyürken mağduriyetlerin giderilmesi adına ilk adım atıldı.

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak yasa kapsamında staj, çıraklık ve kademeli emeklilik olmaması nedeniyle emeklilik mağduriyeti devam ediyor. 

EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin 2000 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki gösteriyor. 

1999 sonrası emeklilik mağduriyeti yaşayan yüz binlerce vatandaş varken bazıları kademeli emeklilik, bazıları eşit emeklilik bazıları ise adil bir emeklilik sistemi talep ediyor. 2000 sonrası SGK'lılar emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istiyor. 

Besicilere 'sahte para' uyarısı

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

1986 yılında kabul edilen 3308 sayılı Meslek Kanunu ile birlikte staj ve çıraklık dönemleri sigorta başlangıcı olarak tanımlanmasına rağmen prim ödemelerinin yapılmadığı için emekli olamayan stajyer ve çırakların mağduriyeti büyüyor. 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Emniyetten sahte para uyarısı

Önce staj ve çıraklık sonra kademeli emeklilik mağduriyeti çözülecek!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim öncesi verilen vaatlerin gerçekleştirileceğini; staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağduriyetlerinin çözüleceğini belirten Kılıç, staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağdurları için yasa teklifi hazırladıklarını duyurmuştu.

Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner, bugün yaptığı paylaşımla kanun teklifinin hazırlandığını ve Meclis'e sunulacağını duyurdu. 

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç, MYK toplantısı sonrasında basın açıklamasında bulundu. Kılıç, staj ve çıraklık mağduriyetinin kademeli emeklilik sistemi ile çözüleceğini açıklayarak, ''Anayasal eşitlik ve adalet ilkesi gereği staj ve çıraklık mağdurlarının EYT emeklilik düzenlemesinden kademeli bir şekilde istifade edebilmelerine yönelik olarak kanun teklifimizi hazırladık, imzayı attık, bugün TBMM Başkanlığı'na teslim ediyoruz. '' dedi. 

Kılıç, kademeli emeklilik konusunda da şu açıklamalarda bulundu: 

Kademeli emeklilik için bekleyişi devam edenler, dediğim gibi EYT problemi çözülürken kademeli sistem ihdas edilmediği için 1 günle emeklilik hakkı 17 yıl ötelenenler var. Aynı tarih baz alınıp bir yıl sonra iş girişi olduğu için biri 43 yaşında emeklilik hakkını kazanmışken ve maaşını almaya başlamışken bir diğeri bir günle emeklilik hakkını kaçırmış olduğundan dolayı 17 yıl daha çalışması, prim ödemesi ve ondan sonra emeklilik hakkını elde edebilmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalındı... Bu problemin de ortadan kaldırılması için kanun teklifimizi cuma gününe kadar TBMM'ne vermiş olacağız.

Yorumlar
M
Muhammed Tozlu 11 ay önce
Yaparsa Erbakan bey yapar Beyza hanım sizi takipteyim
BEĞENME
0
CEVAPLA