Öz Sağlık-İş Sendikası, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde, hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışan Ünal Atmaca'nın hasta yakını tarafından darp edilmesine tepki gösterdi.
Öz Sağlık-İş Sendikası İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Ergin Balekoğlu, ülkemizde yaşanan sağlıkta şiddet olaylarının, artık sağlık çalışanlarının can güvenliğini aşarak, enteresan bir şekilde iş güvenliğini de tehdit etmeye başladığını belirtti.
Balekoğlu, basın açıklamasında şu ifadeler yer verdi:
Değerli Sağlık Emekçisi Üyelerimiz,
Kıymetli Basın ve Emniyet mensuplarımız
Basın açıklamamıza hoş geldiniz, şeref verdiniz.
Sizleri Öz Sağlık-İş Sendikası İstanbul 3 Nolu Şubemiz adına saygıyla selamlıyorum…
Ülkemizde hemen hemen her gün yaşadığımız sağlıkta şiddet olayları, artık sağlık çalışanlarının can güvenliğini aşarak, enteresan bir şekilde iş güvenliğini de tehdit etmeye başladı.
Geçtiğimiz Cuma günü kadına yönelik şiddetle mücadele gününde kadına şiddete hayır diye haykırdığımız zaman diliminde Sağlıkta şiddete maruz bırakıldık. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan üyemiz Ünal ATMACA sadece görevini yaptığı için hasta yakını tarafından darp edilmiştir.
Sağlıkta şiddet haberleri her ne kadar toplum ve yetkililer tarafından kanıksanmış olsa da, meydana gelen her bir olay bizlerin hafızasında yer etmekte, acımıza acı katmakta, öfkemizi biraz daha kabartmaktadır. Bu Vandallar bundan 2 ay önce Esenyurt Devlet Hastanemizde güvenlik görevlisi kardeşimiz Tuğrul’u da katletmişlerdi. Yine 1 ay önce Şişli Etfal’de 5 güvenlik kardeşimizi bıçakla yaralamışlardı.
Biz söylemekten, dile getirmekten yorulduk, ama şifa dağıtan biz sağlık emekçilerine yönelik şiddeti gerçekleştirenler bir türlü yorulmadı.
En son Mayıs ayında Sağlık Çalışanlarına karşı işlenen suçlar katolog suçlar kapsamına alınmıştı. Ama yine de durmadılar . Bu vandallara daha ağır yaptırımlar olmadığı sürece de durmayacaklar.
Öz Sağlık İş Sendikası olarak ARTIK YETER diyoruz.
Bizler her daim fedakarlıkla görevimizin başından bir an olsun ayrılmadan, izin kullanmadan, ailelerimizi görmeden yoğun mesailerle görev yaparken, hak ettiğimiz muamelenin bu olmaması gerekiyor.
Halkımızın ve toplumumuzun düzenli sağlık hizmeti alabilmesi için bizler bu uğraşları verirken bırakın özlük, mali ve sosyal haklarımızın iyileştirilmesi talebimizi, CAN GÜVENLİĞİ talebimizle karşınızdayız.
Buradan gür sesimizle yetkililere tekraren sesleniyoruz.
Artık bu şiddeti uygulayanlara verilen cezaların ötesinde, kamu sağlık hizmetlerine ulaşma konusundaki haklarının kısıtlanmasını istiyoruz.
Öz Sağlık İş Sendikası olarak güvenlik görevlisi kardeşlerimizin sorunlarına çözüm için tüm Türkiye genelinde başlatmış olduğumuz imza kampanyasını önemsiyoruz.
*Bu bağlamda ; görevimizin ifası sırasında hayatın doğal akışında meydana gelebilecek olaylar dolayısıyla yenileyemediğimiz kimlik kartlarımız çalışma hakkımızı elimizden almaktadır. Sağlık Bakanlığı bu mağduriyete “dur” demeli, kendi personeli olan güvenlik işçilerini böyle durumlarda geri hizmetler de görevlendirmenin önünü açmasını istiyoruz.
*Bu nedenle kimlik kartı yenileme süresinin uzatılmasını, alınan cezalarla ilgili oranın 1 yıldan 3 yıla çıkartılmasını istiyoruz.
*Kimlik yenileme ücretlerinin çalışılan kurumlarca ödenmesini , mesai saatlerine denk gelen kimlik yenileme eğitim sürelerinin çalışma süresinden sayılmasını istiyoruz.
*Herhangi bir zaruri sebep nedeniyle zamanında kimlik kartını yenileyemeyen işçilere bir daha ki kimlik kartı yenileme süresine kadar ücretsiz izin verilmesini istiyoruz.
* Güvenlik görevlisi üyelerimizin görev tanımı dışında çalışmamasını istiyoruz.
İçişleri Bakanlığı uhdesinde bulunan Özel Güvenlik Hizmetlerine dair 5188 sayılı kanunda güvenlik görevlilerinin sorunlarının çözüm bulacağı bir şekilde ivedilikle düzenleme yapılmasını istiyoruz.
''Bizler sağlık çalışanları olarak yaşatırken ölmek istemiyoruz''
Saygıdeğer Basın Mensupları , Değerli Mesai arkadaşlarımız
Sağlık ortamının geldiği bu nokta bizleri derinden üzmektedir. Sağlık çalışanları yoğun iş yükü altında çalışırken , hastaların yanında Sağlık çalışanlarının da sağlığını mutluluğunu ve güveliğini önceleyen sağlık politikaları istiyoruz.
Şiddet uygulamayı hak arama zanneden hasta ve hasta yakınlarının şiddetini kabul etmiyoruz!
Buradan yetkililere sormak istiyorum;
Güvenlik görevlileri bulundukları kurumlarda sizce ne iş yapacak?
Sağlık çalışanlarına yönelik, ya da sağlık kurumlarına yönelik şiddetin önüne nasıl geçilecek?
Sağlık emekçilerinin can ve mal güvenliğini sağlayan güvenlik görevlisi işçileri canından , sağlığından ve işinden olmasını engelleyici tedbirler bir an önce alınmalıdır. Aksi takdir de kurumlarda çalıştıracak güvenlik personeli kalmayacaktır.
Bilinmesini isteriz ki : Güvenlik görevlisi üyelerimiz çalışma arkadaşlarının ve hastalarımızın güvenliğini sağlamakla mükelleftir, eğer ki bu şekilde işlerini yaptıkları için ekmekleri ellerinden alınacaksa bundan sonra “güvenlik görevlilerimiz hiçbir olaya ve beyaz kod’a görev tanımları dışında asla müdahil olmayacaktır.”
Bu vesile ile bugünün öznesi , bugünün mağduru Ünal ATMACA kardeşimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah bu olay son olur. Yüksek sesle haykırıyoruz ..
Bizler SAĞLIK ÇALIŞANLARI OLARAK yaşatırken “ÖLMEK İSTEMİYORUZ”