TV 100 kanalında Gün Ortası programını sunan Gizem Çetin'in bugünkü konuğu Sosyal Güvenlik Uzmanı, Özgür Erdursun'du.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT konusuna değinerek, yasaların geriye dönük işleyemeyeceğini bir kez daha hatırlattı. Erdursun, EYT'lilerin mağduriyet yaşamasındaki temel sebep 1990 yılında yasaların değişmesiydi. Bu nedenle hükümetin 2022 yılı içerisinde bu soruna çözüm bulacağını belirtti.
Gizem Çetin 'Prim gün sayısını doldurmuş, diyelim ki 20 yıldır aktif iş hayatında ama 40-45 yaşındaki birinin emekli olması birazcık haksızlık yaratmıyor mu?' sorusu üzerine Özgür Erdursun önemli açıklamalarda bulundu.
YASALAR GERİYE DOĞRU İŞLEMEZ
"Bugün Türkiye Cumhuriyetin'in Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 46 yaşında emekli oldu. Öyle bir yasal hak verilmiş ve kendisi emekli olmuş. Yasal bir hak verildiyse bu sorgulanmaz. Türkiye'de 1992 yılında rahmetli Süleymal Demirel 'Biz emeklilikte yaş şartını kaldırıyoruz' dedi. Ondan önce 1982 yılında Turgut Özal 'kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olsun' dedi. 1992 yılında Süleyman Demirel yaş şartını ortadan kaldırdı. Kadınlar 20 erkekler 25 yıl prim günü dolduktan sonra emekli olsunlar dedi. 1999 yılında hükümet tekrar yaş şartı getirdi. Getirilen yaş şartı ile birlikte mağduriyet şuydu; 'Yasalar geriye doğru işlemez'.
Düşünün siz şu an sigortalısınız, kaç yaşında emekli olacağınızı biliyorsunuz ancak 3 yıl sonra yeni bir yasa çıkartılsa ve deseler ki Gizem Hanım biz sizi 85 yaşında emekli edeceğiz, Siz ne dersiniz? "Ya siz beni nasıl 85 yaşında emekli ediyorsunuz ben işe başlarken 60 yaştı. Ben bu şekilde ilk defa sigortalı oldum."
Milyonlarca kişi sigortalı olduğunda bakın yaşın bir önemi yok. Bu yaş mağduriyeti konusundaki asıl mağduriyet bir adaletsizliktir. Oyun oynanırken kuralın değişmesi, dereyi geçerken atın değiştirilmesi....." ifadelerini kullandı.
Ardından sözlerine devam etti:
"Bir kişi ilk defa sigortalı olduğunda Gizem Hanım, devlet ve işverenle bir protokol yapar. Şimdi siz bu kanalda çalışırken anlaştınız ve sizin işvereniniz sigorta girişinizi yaptı. Siz sigoralı oldunuz ve işe başladınız. Aynı zamanda siz devletle de bir protokol imzalamış oluyorsunuz. Devlet dedi ki; Evet Gizem Çetin'in sigortası yapıldı. Gizem Çetin şu tarihte emekli olacak. Bu protokol yapılmış ondan sonra yasaların değişmesi sizi etkilemez.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra kadınlar 58 erkeklerde 60 yaşında emekli oldu. Bu konu biraz kapsamlı bir konu ve bilen bilmeyen herkes bu konuyla ilgili yorum yapıyor.
Sanki EYT konusu çıkarsa Türkiye'de emeklilik yasası değişecekmiş gibi bir algı var. Kesinlikle bu doğru değil. Çünkü 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların EYT ile uzaktan yakından alakası yok. Bu konu 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı onlar. Yani ilk işe girdiği tarihte ne zaman emekli olacağını bilip yasaların geriye doğru işletilmesi bu kişileri mağdur etti.
İşçiler 40 yaşında mı yoksa 45 yaşında mı emekli olacak? Bu tartışılabilecek bir konu değil bence. Burada önemli olan bir kişi sigortalı olduğunda yaş ileriye doğru işeletilmesidir. Bu nedenle EYT'liler haklı.
Şu anda EYT'lilere AK Parti haklısınız diyor, CHP'liler siz haklısınız diyor, İYİ Parti'liler siz haklıksınız diyor, herkes haklısınız diyor. Ama yasal düzenlemeler bir türlü yapılmıyor. EYT'liler de haklarını aramaya devam ediyor, seslerini çok fazla duyurdular da. Hükümet yetkilileri bu konuyu görmezden gelemezler, duyarsız davranamazlar. Bu yüzden de EYT sorunun seçimden önce neticeye ulaşacağına çok inanıyorum." dedi.