Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun birlikte yürüttüğü “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" (PIKTES) kapsamında görev yapan öğretmenler, X platformunda düzenledikleri etkinliklerle kadro hakkının verilmesi için yetkililerle iletişim kurmaya çalışıyor.
PIKTES ÖĞRETMENLERİ KADRO İSTİYOR
Bu öğretmenler, uzun yıllar çalışmalarına rağmen, diğer öğretmenlerden daha az maaş alıyor ve emeklilik hakkı gibi sosyal güvenlik haklarından mahrum kalıyor. Her yıl sözleşmeleri yenilenen bu öğretmenler, iş güvencesinden de yoksun. Bu durum, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin eğitim kalitesini ve başarılarını düşürüyor. PİKTES öğretmenleri, eğitimde adalet ve saygı istiyor.
SÖZLEŞMELERİNDE YER ALMAMASINA RAĞMEN 3 YIL DAHA UZATILDI
2016 yılında KPSS ve mülakat puanı esas alınarak, 6 bin 200 öğretmen PIKTES kapsamında sözleşmeli olarak görevlendirildi. Projenin 2 yıl sürmesi planlanırken, 2018 yılında 3 yıl daha uzatıldı.
MEB, yaklaşık 4 bin 200 PIKTES öğretmenine yarıyıl tatilinde Suriyeli öğrencilerin okula kaydolmalarını sağlamak için saha çalışması yaptırdı.
Bu durum karşısında sosyal medyada tepki gösteren öğretmenler, saha çalışmasının sözleşmelerinde yer almadığını ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu ifade ettiler.
PİKTES ÖĞRETMENLERİ KİMDİR?
PIKTES öğretmenleri, KPSS ve mülakat puanı üstünlüğü ile atamaları yapılan, sözleşmeli öğretmenler ile aynı şartlarda atanmış ve güvenlik soruşturmaları yapılan geçici süreli öğretmenlerdir. Bu öğretmenler, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki göçmen ve mülteci çocuklara eğitim vermektedir. PIKTES öğretmenleri, eğitim kalitesini artırmak ve göçmen ve mülteci çocukların topluma uyumunu sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır.