TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.
Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Aydın ve yardımcısı Kenan İşman, Büyük Birlik Partisi Samsun il kongresine katıldı. İl başkanı Ünsal Tokuç'a hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Murat Aydın, yaşadıkları staş mağduriyetinin çözümü için destek istedi. Genel başkan Mustafa Destici'nin konunun takipçisi olduğunu ve kanun çıkıp yasalaşana kadar desteğinin devam edeceği konuşuldu.
Ziyaretten sonra bir açıklama yapan Samsun Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Murat Aydın, meslek liseleri ve çıraklık eğitim okullarında 12 yaşından itibaren çırak olarak, 15 yaşında da stajyer olarak çalışma hayatına başladıklarını ancak bir işçi gibi çalışmalarına rağmen, kendilerine öğrenci muamelesi yapıldığını ifade etti.
Başkan Aydın, ”Meslek liseleri ve çıraklık okullarında staj ve çıraklık başlama tarihinde ilk işe girişte SGK tescil kartları verilerek, sigorta girişlerimiz yapıldı. Öğretmenlerimiz bu sigorta başlangıcının faydasını göreceksiniz demişlerdi. Fakat ilerleyen dönemlerde dönemin hükümetlerince çıkarılmış olan yasalar ile SGK giriş tarihlerimiz yatırılan primlerin sadece meslek hastalıkları, iş kazalarını karşılayacak kısa vadeli koldan yatırılmasından dolayı emeklilikte sigorta başlangıcına sayılması engellenmiştir.” dedi.
''DESTİCİ’DEN DESTEK BEKLİYORUZ''
Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesini vurgulayan Aydın, EYT’nin mazisinin 23 yıl, kendilerinin ise 36 yıla dayandığını belirtti. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de geçecek şekilde kabul edilmesini talep ediyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletimizin boynunun borcudur. Sanayinin gelişmesi için de önemli olan bu sorunun çözülmesi için Genel Başkan Mustafa Destici'den destek bekliyoruz. Mücadelemizi başarıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”