"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2862 %0.07
37,1437 %0.05
2.488.798 %1.498
3.064,29 0,25
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Samsunlu staj ve çıraklık mağdurları Ankara'da mağduriyetlerini haykırdı

Samsunlu staj ve çıraklık mağdurları Ankara'da mağduriyetlerini haykırdı

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği üyeleri, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki sigorta başlangıçlarının emeklilik için dikkate alınması talebiyle ‘Büyük Ankara Buluşması’ adı altında düzenlenen mitinge katıldı.

Meslek liseleri ve çıraklık okullarından işletmelere zorunlu olarak çalışmaya yollanan ve sigorta girişleri yapılarak ellerine sigorta kartları verilen, halen e-devlet sisteminde iki tane işe girişleri olan, yıllarca o numara ile işlem görüp sonunda aynı numara ile emekli de olacak ama bugün itibariyle ilk işe girişleri kabul edilmeyen mağdurlar hak arayışını sürdürüyor. 

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları Türkiye genelinde örgütlenerek önce 18 ilde dernek ve ardından kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar Türkiye'nin dört bir yanından gelerek Ankara'da mağduriyetlerini haykırdı.

"3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu" kapsamındaki sigorta başlangıçlarının emeklilik için dikkate alınması talebiyle "Büyük Ankara Buluşması" adı altında bir miting düzenlendi. Samsun Staj Ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği’nin damgasını vurduğu mitingde çırak ve stajyerler taleplerini dile getirdiler.

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Murat Aydın; ‘Devletimize biz devlet baba diyoruz ,baba evlatlar arasında ayrım yapmaz yaşıtlarımızın bizden az günü olmasına rağmen emekli ettiler,Ev hanımı kardeşlerimize şimdi müjde diye emeklilik hakkı veriyorlar. Pankartımızda da gördüğünüz üzere diğer meslek dalındaki kardeşlerimize hiç sgk girişleri olmamasına rağmen son kez deyip sektörlerine göre borçlanma hakkı veriyorlar. Bizde bir evlat olarak soruyoruz bize niye borçlanma yok bu haksızlığı sormak en doğal hakkımız.’ dedi ve staj ve çıraklık esnasında vefat eden tüm çocuklarımızı da anarak sözlerini  tamamladı.

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki sigorta başlangıçlarının emeklilik için dikkate alınması talebiyle "Büyük Ankara Buluşması" adı altında miting düzenleyen Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu üyeleri, Anıtpark'ta bir araya geldi. Samsun Staj Ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Aydın ve üyelerinin de yer aldığı mitingde mağdurlar, Samsun Derneğinin hazırladığı, staj ve çıraklık yaparken yaralanan ve hayatını kaybedenlerin konu edildiği pankart özellikle ulusal televizyon kanallarında büyük ilgi gördü. Ve ekranlara getirildi. Staj esnasında kafası pres makinesine sıkıştı vefat eden Arda Tombul ve staj esnasında yüzü yanan Beyzanur Hatmarioğlu’nun afişleri büyük ilgi çekti. 

Staj ve Çıraklık mağdurları "Staj ve Çıraklık SGK Başlangıcı Olsun", "Staj Mağduriyetine Son Verilsin", "Staj ve Çıraklık Fiili Çalışmadır" yazılı dövizler taşıyarak taleplerini dile getirildiler. 

TÜİK İŞÇİ OLARAK SAYDIYSA O ZAMAN HAKKIMIZI VERİN!

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyon Başkanı Murat Bal mitingde yaptığı konuşmada 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılacak yasal düzenleme ile sigorta başlangıçlarının emeklilik için dikkate alınmasını ve işçilikten kaynaklanan özlük haklarının verilmesini talep etti. 

Bal, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Alaşehir’de elektrik tesisatı döşerken beşinci kattan düşen Zekai Dikici çırak evladımıza, Konya Ereğli’de elektrik direğine çıkıp oradan havuza düşen Ulaş Dumlu’ya; Diyarbakır’da klima tesisatında ikinci kattan düşen 6 gün yoğun bakımda hayat mücadelesi veren Ömer Çakır’a ve en son Büyükçekmece’de Arda Tombul okulda merdivenlerde arkadaşı itti de mi öldü? Arda Tombul iş yerinde kafasını prese kaptırdı 6 gün hayat mücadelesi verdi öldü. Bu evlatlarımız bizim için çok önemli biz de o yollardan geçtik."

"Devletimiz bir Orta Vadeli Program açıklamış. Orta Vadeli Program’daki en önemli başlıklardan biri ara eleman sorunu. Türkiye’de ara eleman sorunu yok, ‘aranan eleman’ sorunu var. Bulamıyorsunuz çünkü. Ulusal medyada, sosyal medya bir kişi bile bize çıkıp ‘Haksızsın’ diyemedi. Diyemezler çünkü haklıyız." 

Başkan Bal, TBMM’ye de seslenerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazi Meclis’e sesleniyorum. Ara eleman sorununu çözmek için 3308 sayılı kanundan mağdur olan, bugün bu alanları dolduran, belki bu alanlara gelemeyen ama bu mağduriyeti yaşayan herkesi hakkını vererek başlatacaksınız."

"Çırak olamıyoruz. Ama okula bir gün gittiği için öğrenci oluyor. Normal çalışana verdiğiniz sigorta kartını vermişsiniz bizim elimize, biz nereden bileceğiz uzun vade mi kısa vade mi?"

"Yeri geldi normal çalışandan daha fazla daha ağır şartlarda çalıştık. Bizim sayemizde normal çalışanlar alınmadı. Bugün TÜİK verilerinde 10 yılın en düşük işsizlik oranı açıklandı diye bütün ulusal medya yayın yapıyor. TÜİK verilerinde bizi madem işçi gösteriyorsunuz. Çalışma Bakanlığı’na sesleniyorum, o zaman işçilikten kaynaklanan özlük haklarımızı da verin."

Bal, sorunların 31 Mart 2024'teki Mahalli İdareler Seçimleri'nden önce çözülmesini beklediklerini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *