Taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor.
Vedat Bilgin seçim sonrasını işaret etmişti!
Kadro bekleyen taşeron işçiler seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ederken eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin taşerona kadro meselesinin seçim sonrasında çözüleceğini şu sözlerle duyurmuştu: ''Mazaret ve tayin gibi sorunlar çözülebilir, onların imkanları var. Taşeron işçiliği konusunda çalıştık. Her bir konuyu bir dosya çalışmasıyla çalıştık. Bütün dosyaları kapata kapata gittik. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Deprem oldu, çalışmalara ara verdik. En son oturuma geçici işçileri yetiştirdik. Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis'i açar açmaz gerçekleştireceğiz. Seçime endeksliyerek konuşmuyorum. Seçimi zaten biz kazanacağız. Ben olurum veya bir başka arkadaşım olur.''
Vedat Bilgin'in bu açıklamasına tepki gösteren yüz binlerce taşeron işçisi yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini talep etmişti.
Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın ilk iş olarak uzun zamandır yüz binlerce insanın mağduriyetine neden olan taşerona kadro meselesini çözmesi bekleniyor. Taşeron işçiler 2. torba yasa ya da KHK ile taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar kadro istiyor!
Kadro bekleyen şehir hastanelerinde çalışan taşeron işçiler seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Ancak şehir hastanelerinin statüsünün özel sektöre daha yakın olması buralarda taşeron olarak çalışan personellerin kadro umudunu yitirmesine neden oluyor.
KİT taşeron işçileri kadro bekliyor!
Kamu İktisadi Teşebbüsleri bir diğer ismiyle KİT'lerde çalışan taşeron işçiler defalarca kez kadro istediklerini belirterek sosyal medyada etkinlik düzenliyorlar. İşçiler kadroya geçmek istediklerini her geçen gün daha yüksek sesle haykırsalar da yetkililerden konuya ilişkin ses çıkmıyor.
Hastane bilgi işlem personelleri kadro istiyor!
696 KHK'nın 83. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
'Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.'
Bu hüküm nedeniyle, 2018 yılında binlerce hastane bilgi işlem personeli kadro kapsamından çıkarıldı. Uzun zamandır kadroya geçmek isteyen hastane bilgi işlem personellerinin mağduriyeti devam ediyor. Taşerona kadro konusu tekrar gündeme gelmişken hastane bilgi işlem personelleri de kadro uygulamasından yararlanmak istiyor.
Taşeron belediye şirket işçileri kadro talebinde kararlı!
2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak verilmesini ve yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar.
4D statüsünde kadroya geçmek istediklerini belirterek sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor.
ASM Grup Elemanları kadroya geçmek istiyor!
Sayıları yaklaşık 20 bin kişi olan ve uzun zamandır özlük hakları ve sağlık çalışanı sıfatıyla anılmak isteyen ASM Grup Elemanları eşit işe eşit maaş, eşit özlük hakkı talep ediyor. Twitter'da sık sık etkinlik düzenleyen ASM grup elemanları, kadro sözünün tutulmasını ve sağlık çalışanlarına uygun haklara sahip olmayı bekliyor.
VAKIFBANK güvenlikleri kadro istiyor!
Ziraat bankası ve Halkbank güvenliklerinin kadroya alınmasına rağmen Vakıfbank güvenliklerinin taşeron çalışıyor olması, kamu bankalarında ayrım yapılıyor olması tepki çekti.
Kamu çağrı merkezi çalışanları kadro istiyor!
Yıllardır eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden kamu çağrı merkezi çalışanları yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini beklerken zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.
Alo 136 ve 189 hatları 2017 yılında kadroya geçirilirken, Alo 182 (MHRS), Alo 184 (SABİM), ALO 199 (Vatandaş Etkileşim Merkezi), 4440632 (Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi) gibi kamu çağrı merkezi çalışanları kadro dışı bırakıldı. Çalışanlar her ihale döneminde işsiz kalma korkusu yaşıyor.
Kiralık araç şoförleri kadroya geçmeyi talep ediyor!
Kiralık araç şoförlerinin taşerona kadro kapsamında yer almaması vatandaşların tepkilerine yol açtı. Sosyal medyada tepki göstererek yetkililere seslenen kiralık araç şoförleri kadroya geçmek istiyor.
Şeker fabrikaları taşeron işçileri kadro istiyor!
Şeker fabrikalarında yıllardır geçici işçi statüsünde çalışan taşeron işçilerin sayısı neredeyse kadrolu işçilerden fazla. Eşit işe eşit hak ve eşit maaş isteyen şeker fabrikası taşeron işçileri yetkililere seslenerek kadro hakkı istiyor.
PTT taşeron işçileri kadro istiyor!
Yıllardır eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden PTT taşeron işçileri yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini beklerken zorlaşan yaşam koşullarıyla da mücadele ediyor.
Binlerce PTT emekçisi uzun süredir yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan PTT emekçileri kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Taşeron itfaiyeciler kadro bekliyor!
Taşeron itfaiyeciler uzun süredir kadroya alınmak isteyerek eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar. Yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini bekleyen taşeron itfaiyeciler artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadro bekliyorlar.
Bu işçilerin yanında taşerona bağlı çalışan birçok alandan işçi kadro için mücadele ediyor. Sosyal medyada bir araya gelen taşeron işçiler taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere sesleniyor.