Türkiye 14 Mayıs'ta sandık başına gidecek. 18 gün gerçekleştirilecek seçimlerde milyonlarca kişi Cumhurbaşkanı'nı ve milletvekillerini seçecek. Seçim heyecanının iyice arttığı bu süreçte staj ve çıraklıklar, 2000 sonrası SGK mağdurları, EMADDER, BAĞ-KUR, 3600 kısmi emeklilik, ABO, 5000 ya da taşerona kadro, atama gibi birçok mağduriyet yeniden günyüzüne çıktı.
Özellikle EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından toplumun geride kalan mağdur kitleleri sosyal medya platformu üzerinden seslerini duyurmaya başladı.
1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanların durumu ne olacak?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı olanlar EYT kapsamına dahil edilmek istiyor. 8 Eylül 1999'dan önce SGK’da çırak ve kaydı bulunanlar emekli olmayı talep ediyor.
SGK belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi var
Onlar, staj ve çıraklık yaparken SGK’ya kayıtlıydı. Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi yer alıyor. Çırak ve stajyeler SGK kayıtlı iken çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.
2000 sonrası SGK'lılar emekli olmak istiyor
8 Eylül 1999 tarihinden bir yıl sonra SGK girişi olanlar, kademeli emeklilik talep ediyor. Mağdurlar gerek sosyal medya platformlarında gerekse TV programlarında seslerini duyurmaya devam ediyor.
EMADDER hükümete sesleniyor!
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan, EYT yasası ile erkeklerde 17 yıl kadınlarda 20 yıl geç emekliliğe mahkûm bırakılan mağdurlar adalet istiyor.
Seçime kısa bir süre kala yaşadıkları mağduriyetin çözümü için sosyal medya mecralarında etkinlik düzenleyen mağdurlar, yalnızca birkaç günlük farkla emekliliklerin yıllarca uzamasına karşı çıkıyor.
BAĞ-KUR, 3600 , 5000, ABO emekli olmak istiyor
BAĞ-KUR mağdurları yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Birkaç günlük fark yüzünden aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşlar 17 yıl sonra emekli olma hakkını elde ediyor.
EYT'DEN 3600 GÜNLE EMEKLİ OLUNUR MU?
TBMM’de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde etti. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler.
– 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan ancak yukarıdaki koşulları henüz tamamlamamış olanlar ise koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanacaklar.
Taşeron, TYP, KİT ve belediye şirket işçileri kadro bekliyor
Sosyal medyada en çok konuşulan mağduriyetler arasında taşeron, KİT ve PTT taşeron işçiler yer almaktadır. Bu işçilere kadro gelmesi yönündeki talepleri en çok konuşulan konulardan biri.
PIKTES taşeron işçileri kadro istiyor!
PIKTES taşeron işçileri yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyor.
Kamu Çerçeve Protokolü'ne tepkiler dinmek bilmiyor
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin uzaması tepki çekerken işçiler sosyal medya paltformu üzerinden Pazartesi gününe kadar bu sorunun çözülmesini talep ediyor.
"Tam kapsamlı ehliyet affını istiyoruz"
Milyonlarca vatandaş ehliyet süre affı istiyor. Ehliyetine iki yıl süre ile koyulan sürücüler geçimini bu yolla sağladıkları için evlerine ekmek götüremez oldu.
Milyonlarca vatandaş ehliyet süre affı istiyor. Ehliyetine iki yıl süre ile koyulan sürücüler geçimini bu yolla sağladıkları için evlerine ekmek götüremez oldu.
1 milyon vatandaş ehliyet affı beklerken, mağduriyetler gittikçe büyümeye devam ediyor. Evine ekmek götürmek için ehliyetine ihtiyacı olan vatandaşlar, ehliyet affı gelmeyecekse oy da vermeyeceklerini dile getiriyor.