"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri O sendikadan hükümete çağrı: Resmen istedikleri kanunu duyurdular

O sendikadan hükümete çağrı: Resmen istedikleri kanunu duyurdular

Huzursuzluk ve istikrarsızlığa karşı işçiler sesini yükseltmeye başladı. En son sendika açıklamasıyla duruma itiraz edildi. Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, ülkede birliği sağlayacak kanunlar ve kurumlar istediklerini belirtti.

Tebubi, 5 Ağustos 1947'de Fransız sömürge güçleri ile Tunuslu işçiler arasında yaşanan olayların yıl dönümü dolayısıyla Sfaks kentinde düzenlenen anma toplantısında konuştu.

TGİS Genel Sekreteri Tebubi, "Bütün Tunuslular için zenginlik oluşturmak amacıyla ülkeyi birleştiren kanunlar ve kurumlar istiyoruz, tartışmalar ve çekişmeler değil." dedi.

Başkalarına suç isnat etmeden diyalog yoluyla, zenginlik üretilmesi ve ülkenin uluslararası alanda ekonomik olarak ağırlık kazanması için çalışılması çağrısında bulunan Tebubi, "Ulusal egemenlik slogandan ibaret değildir." ifadesini kullandı.

Tebubi, sendikanın ülke için "yapıcı bir güç olacağını" belirterek, "İletişim köprüsü kurmak isteyenlere elimizi uzatıyoruz." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Tunus'ta 5 Ağustos 1947'de 100 bin işçinin katıldığı bir grev düzenlenmişti. TGİS tarafından düzenlenen grevden bir gün sonra sömürgeci Fransız ordusu ile Tunuslu işçiler arasında çatışma çıkmış, 30 kişi ölmüş 150 kişi de yaralanmıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said'in açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardından erken genel seçimler yapıldı.

Tunus'ta bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında eski Tunus Halk Meclisi Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi dahil birçok muhalif cezaevine bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *