"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Sendikadan işçiye sendikal baskı!

Sendikadan işçiye sendikal baskı!

İzmit Su A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler yaşadıkları sorunlar sebebiyle Enerji İşçileri Sendikası’na geçiş yaparken, önceden üyesi oldukları TES-İŞ Sendikası'ndan gelen tehditler ve engellemeler tepkilere neden oldu.

Geçtiğimiz hafta İzmit Su A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler mevcut sendikalarından ve toplu iş sözleşmelerinden duymuş oldukları rahatsızlıklar sebebiyle üyesi oldukları TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı TES-İŞ Sendikası'ndan istifa ederek HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Enerji İşçileri Sendikası’na üye olmaya başladılar.

3 YIL BOYUNCA SENDİKASIZ KALDILAR

Enerji İş Sendikası yetkilileri İzmit’te emekçilere gerçekleştirdikleri ziyarette, sendikal faaliyetleri ve geçmişte İzmit Su A.Ş. için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Gerçekleşen ziyaretin ardından işçiler, Enerji İş Sendikası’na üyeliklerini yapmaya başladılar ve yaşadıkları sorunları eski sendikalarına ilettiler. Burada işçilerin yaşadıkları en büyük sorun TES-İŞ Sendikası’nın yetkiye ilişkin davayı kazanmasına rağmen işçileri 3 yıl boyunca sendikasız bırakmasıydı. TES-İŞ Sendikası yetkililerine nedenini sorduklarında ise herhangi bir cevap alamadılar ve hangi pazarlığın konusu olduklarını, sendikal örgütlenme adı altında TES-İŞ Sendikası’nın ne yapmaya çalıştığını yıllarca öğrenemediler.

İşçilerin yaşadıkları bu olaylardan sonra bir de sözleşmesel olarak herhangi bir kazanım elde edememesi de olayların ipini koparan son nokta oldu. İşçiler, Enerji İş Sendikası yetkililerinin mantıklı, makul ve şeffaf olarak nitelendirdikleri açıklamalarından sonra Enerji İşçileri Sendikası'na üyeliklerini yapmaya başladıklarını belirttiler.

TES-İŞ SENDİKASI EMEKÇİLERE TEHDİTLER SAVRULDU!

İşçilerin Enerji İş Sendikası'na üyeliklerini gerçekleştirmesinin ardından, TES-İŞ Sendikası İzmit Şube Genel Sekreteri toplu iş sözleşmesi için yeterli çoğunluğu sağlamak üzere olan Enerji İş Sendikası üyelerine tehditler savrulmaya başlandığı iddia edildi.

İşçiler Enerji İş Sendikası ile iletişime geçip kendilerine yapılan baskı ve tehditlerden bahsetti. İşçilerin iddiasına göre, TES-İŞ Şube Genel Sekreteri tek tek TES-İŞ Sendikası’ndan istifa eden işçileri arayarak; “Sizi burda bu sendikalarla tutarlar mı sanıyorsunuz, çabuk geri dönüşünüzü yapın yoksa bu işin sonu iyi yere gitmiyor. Sendika değiştirmek öyle e-devletten istifa edip üye olmakla bitmiyor.” şeklinde hukuk tanımaz tehditlerde bulundu. Aynı zamanda işçiler mevcut sendikanın iş yerinde bulunan temsilcisine de herhangi bir hukuki dayanağı olmayan ödemelerde bulunulduğunu ve onun aracılığı ile üstü kapalı sendikal tehditlerde bulunulduğunu söylediler.

TES-İŞ SENDİKASI'NIN SKANDAL GEÇMİŞİ!

İzmit Su A.Ş. bünyesinde 2014 yılında TES-İŞ Sendikası tarafından başlatılan sendikal çalışmalar neticesinde yeterli çoğunluğu sağlayan TES-İŞ Sendikası toplu iş sözleşmesi yapabilmek için ilgili bakanlığa yetki başvurusunda bulundu ve belirli bir süre içerisinde sendikanın olumlu yetki tespiti bakanlık tarafından gönderildi. Fakat sendikal yapılanmaya karşı olan dönemin belediyesi ilgili yetki tespitine itiraz ederek süreci mahkemeye taşıdı.

Kocaeli 3. İş Mahkemesi’nde başlayan dava süreci 29.09.2016 tarihinde nihayete erdi ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ilgili iş yerinde TES-İŞ Sendikası’nın yetkili olduğuna hükmetti. 2016 yılında yetkili sendika olan TES-İŞ’in yapması gereken tek şey ise ilgili kararla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurup yetki belgesini almak. Fakat sebebi 2016 yılından beri netliğe kavuşmamış bir şekilde 2019 yılına kadar İzmit Su bünyesinde TES-İŞ Sendikası tarafından ne bir başvuru yapıldı ne de toplu iş sözleşmesi imzalamak için çalışmalarda bulunuldu.

2019 yılına gelindiğinde ise HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Enerji İşçileri Sendikası, İzmit Su A.Ş. çalışanlarının durumu bildirmesi üzerine çalışmalarına başladı, iş yerinde çoğunluğu sağladı ve ilgili bakanlığa yetki tespiti başvurusunda bulundu. Fakat bakanlıktan gelen cevap, ilgili iş yerinde bir dava sürecinin olduğu ve bu süreç içerisinde yetki verilemeyeceği yönünde oldu. Dava sürecinin çoktan bitmiş olmasına rağmen, TES-İŞ Sendikası yetkilileri ilgili kararı bakanlığa gönderip yetki belgesini almaktan imtina etti.

2016 yılından 2019 yılına kadar geçen üç yıllık süreçte işçiler, 2014 yılından beri bekledikleri sendikal haklarından mahrum kaldılar.

2014 yılında işçiye kazandırmak vaatleriyle sendikal süreç başlatanların geçen 10 yıl içerisinde herhangi bir kazanım elde etmediği gibi gelinen bu noktada  işçiye baskı ve mobbing yapacak konuma gelmesi, geçen 10 yıl içerisinde sendika yöneticilerinin asıl saiklerinin işçiye kazandırmaktan çok kefelerini doldurmak olduğunu gösterir nitelikte.

Enerji İş Sendikası’nın ilgili başvurusu üzerine 3 yıldır sebebi belirsiz bir şekilde TES-İŞ tarafından rafa kaldırılan İzmit Su A.Ş.  çalışanları için yine TES-İŞ Sendikası ilgili kararla birlikte başvuruda bulundu ve yetki belgesini aldı. Ardından ise birçok iş yerinde olduğu gibi İzmit Su A.Ş. bünyesinde de işverenle anlaşma sağlayamayan TES-İŞ Sendikası süreci Yüksek Hakem Kurulu’na taşıdı ve üye emekçileri büyük bir belirsizliğe ve sefalete sürükledi. Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkarılan bu sözleşmenin ardından işçiye karşı başlatılan baskı ve mobbing süreciyle dolu sözleşme sürecinin ardından anayasal özgürlükleri kısıtlanan işçiler yine aynı sendikada üye kalmaya zorlandı ve Yüksek Hakem’in bağıtladığı sözleşmenin bitiminin ardından işçiler TES-İŞ Sendikası tarafından herhangi bir spesifik kazanımı olmayan 3 yıllık toplu iş sözleşmesine mahkum edildi.

Bugün ise 3 yıllık sözleşme süreci bitmek üzere ve işçilerin başka sendika arayışına ket vurulma çalışmaları TES-İŞ Sendikası’nın bölge yetkilileri tarafından devam ettiriliyor. Dönemin CHP İzmit İlçe Belediye Meclisi Adayı ve aynı zamanda TES-İŞ Sendikası’nın işyeri Baştemsilciliğini yürüten Yakup Oğuz ve yeni Baştemsilci Abdullah Yılmaz bahsi geçen bu süreçte işçilere yoğun baskıya devam ediyor.

SEBEBİ BELİRSİZ 50.000 TL'LİK ÖDEME TEPKİLERE YOL AÇTI!

Kiminle, ne için, neyin pazarlıklarının yürütüldüğü belirsiz olan bu 5 yıllık süreçte ise işçilerden haber merkezimize gelen bilgilere göre aynı zamanda CHP İzmit İlçe Belediyesi Meclisi Adayı olan ve TES-İŞ Sendikası’nın işyeri temsilciliğini yürüten Yakup OĞUZ’un iş yerinden almış olduğu ücretin dışında da temsilciliğini yaptığı sendikadan aylık 50.000 TL tutarında ödeme aldığı iddia ediliyor. Yakup Oğuz'un ardından malum sendikanın iş yerinde atadığı yeni temsilci olan Abdullah YILMAZ’ın ise aynı düzen içerisinde sadece yeni bir yüz olduğu ve aynı ödemelerin bu seferde kendisine aktarıldığı iletilenler arasında yer alıyor.

İşçiler burada güçlerine giden şeyin kendilerinin sendikaya ödemiş oldukları aidatla kendi aralarından birisine ödeme yapılmasını ve onun aracılığıyla bu baskı sürecinin yürütülmesi olduğunu belirttiler. Sendikanın yapması gereken burada alınan aidatlarla işçiye faydalı işler yapmak iken bu parayı işçiye yapılacak olan baskı için araç olarak kullanması büyük tepkilere yol açtı.

İşçileri Yüksek Hakem Kurulu kararıyla sefalete sürükleyen TES-İŞ Sendikası işçilerin hem boşta kalan sözleşmesiz sürecini aydınlatmamakta ve diğer ödemelerle ilgili iddialara da bugüne kadar herhangi bir cevap vermemekte.

ENERJİ İŞ SENDİKASI YİNE İŞÇİLERİN YANINDA OLDU!

Enerji İş Sendikası’ndan sürece ve şu an yaşanan olaylara ilişkin açıklama gecikmedi. Enerji İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Kadir Küçükali, “Biz bu sabun sendikasının bu tarz tehdit ve baskılarıyla ilk kez bugün karşılaşmıyoruz. Defalarca kez aynı yalanları aynı baskıları her yerde yapmaktan çekinmediler. Maraş’ta Antalya’da Sivas’ta Antep’te birçok kez işçiye yapılan baskıya tanık olduk. Hepsinin üstesinden geldik ve sözleşmelerimizle üye işçilerimize kazandırmaya devam ediyoruz. 2013 yılında tam bundan 11 yıl önce 52 yıllık TES-İŞ’in tekel düzenini ortadan kaldırarak alternatif yetkili tek sendika olma unvanımızı koruyoruz. Biz bugün İzmit Su’da yaşanan bu ve benzeri olaylara son vermek ve emekçinin refah düzeyini yüksek seviyelere taşımak maksadıyla kurulduk. İzmit Su çalışanı arkadaşlara çağrımdır bu değişimden vazgeçmeyin bizler her zaman sizin yanınızdayız sizlerin şikayetleri doğrultusunda yukarıda bahsi geçen kişiler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuzu da belirtmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.

İzmit Su A.Ş. çalışanlarının yanında olduklarını belirten Enerji İş Sendikası Genel Sekreteri, "Bu sabun sendikacılarının emaresi kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğiz, işçi arkadaşlarımız bizlerden desteklerini esirgemesin" ifadeleriyle sözlerini bitirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *