TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Ancak daha öncesinde de ağır iş yükü ve 3600 ek gösterge gibi nedenlerle iş yükü artan SGK emekçileri tabiri caizse EYT mağduru oldu.
SGK emekçileri iş bıraktı!
İstanbul Şişli Sosyal Güvenlik Kurumunda(SGK) çalışan emekçiler EYT düzenlemesi kapsamında iş yüklerinin arttığını ve düşük ücretle çalıştıklarını söyleyerek iş bıraktı.
Yayımladıkları basın açıklamasında, "Ağır iş yükü altında ezilen, tüm işlemlerinde hukuki sorumluluğu bulunan ancak sesleri duyulmayan, tüm özlük hakları elinden alınmış, yoksulluk sınırının altında maaş almaya zorlanan SGK personellerinin yaşadıklarını bir kez daha duyurmak için iş bırakma kararı aldık" diyerek taleplerini şöyle sıraladı:
- Yılda 2 asgari ücret ikramiyelerin ve ek ödemeleri,
- Kurum çalışanlarına statü gözetmeksizin 3600 ek göstergenin ve taban aylık tutarlarının artırılması
- Sosyal güvenlik tazminatı
- Hemen hemen her bakanlıkta olan uzmanlık kadrosunun verilmesi
- Ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılması
- Maaşların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması
- Sus payı olarak verilen aylık en fazla 50 saat ve saati 27 TL olan mesai ücretinin insani şartlarda yükseltilmesi
- İş huzurunun sağlanması adına Kurum içinde görevli olan kamu işçilerine verilen mali ve sosyal hakların memur kadrosuna da verilmesi
- Kurum önünde alkışlarla bekleyen emekçiler taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi.
Geçtiğimiz günlerde Karaman Sosyal Güvenlik Kurumu personeli de hak talebi için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı;
"Değerli Basın Üyeleri, saygıdeğer kamu emekçileri, aramızda bulunan sendika üyeleri ve yöneticileri hepinizi Birleşik Kamu-iş Konfederasyonuna bağlı Büro-iş Yönetimi olarak saygıyla selamlıyorum. Bu gün burada SGK emekçilerinin yaşadıklarını kamuoyuna bir kere daha duyurmak için toplanmış bulunmaktayız. Yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla birlikte sığınmacı ve vatansız statüsündeki yaklaşık 100 milyon kişiye hizmet eden SGK çalışanlarının sorununu anlatmak için buradayız.
Değerli kamuoyu SGK üyeleri üvey evlat değildir. Köle hiç değildir. Bizler bu ülkenin üniversitelerinde okumuş kamu çalışanlarıyız. EYT öncesinde yetersiz personelimizle fazlasıyla iş yükünü kaldırmaya çalışırken omuzlarımıza bir de EYT ile binlerce evrak yüklendi. Daha önce söyledik, yine söylüyoruz. Emeklilik bir haktır ve EYTliler olarak bilinen vatandaşımız nasıl mücadele ederek kazandılarsa bu hakkı, bize de en kısa sürede bu haklarına ulaşmaları için çalışmak düşer. Aynı özveri ile çalışacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir arkadaşımız çalışmaktan gocunmadı, gocunmuyor. Fakat en hafif tabirle görmezden gelinmek de istemiyoruz. 2011 yılında çıkarılan 666 sayılı KHK ile bir bir yok edilen özlük haklarımızı geri almak için buradayız. Bizler SGK çalışanları olarak anayasal hakkımız olan yılda 2 asgari ücret ikramiyelerin ve ek ödemelerin, Kurum çalışanlarına 3600 ek göstergenin, Sosyal güvenlik tazminatının, hemen hemen her bakanlıkta olan uzmanlık kadrosunun verilmesini, Sus payı olarak verilen Saati 27 TL olan mesai ücretinin en az 100 TL ye çıkarılmasını, Açlık sınırındaki ve asgari ücretin biraz üzerindeki maaşlarımızın 31 bine yaklaşan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, Çalışma huzurunun sağlanmasını talep etmekteyiz. Taleplerimiz çok açık ve insani taleplerdir."
SGK emekçileri yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini isterken Büro İş Genel Örgütlenme Sekreteri Candan Ceylan, “En geç sabah 06:00’da 7/24’lük bir mesai diye tutanakta zaten açık açık var. Gece çalışması olacak, gündüz normal mesai saatlerinin üzerine binen ikinci bir fazla mesai olacak. İnsanların, bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. EYT öncesinde ulaşımlarımızın sağlanmadığını yemek ücretlerimizin bize verilmediğini konuşurken üzerine 7/24’lük bir mesaide ne olacağı belli değil. SGK personelini kimse köle sanmasın” açıklamasında bulundu.
''SGK emekçisi artık 'yeter', diyor''
SGK çalışanları 11 Mart günü Muğla'nın Bodrum ilcesinde aşırı iş yükü nedeniyle eylem yaptı. Büro Emekçileri Sendikası üyesi çalışanlar adına açıklama yapan Salih Turan, en az 100 memurun olması gereken SGK Bodrum'da 22 personel ile çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirtti. EYT düzenlemesi ile yüklerinin arttığını belirten Turan, "Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık 'yeter', diyor. SGK çalışanları açlık sinirindaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir" dedi. Turan, insan onuruna yakışır koşullarda çalışmak istediklerini ifade etti.