Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Cumhuriyet TV’de Beste Çelik’e konuk oldu. 2000 sonrası SGK mağdurları, çıraklar, stajyerler, 1999 depreminde mağdur olan kişilerle ilgili değerlendirmede bulunan Erdursun'un kayda değer mesaları vardı.
‘EYT MAĞDURİYETİNDE BAŞKA BİR İLERLEME OLMAYACAK
Özgür Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda hükümet çalışmasını yaptı. Bunun dışında ‘Biz EYT mağduriyetini çözdük başka bir ilerleme olmayacak’ diyorlar. Yaklaşık olarak 2.5 milyon kişi de EYT’li ama prim ve gün sayısı eksik olduğu için müracaatta bulunamıyor. Onlarda prim gün sayısını tamamlayım müracaatta bulunabilecekler.” dedi.
‘PRİM GÜNÜ SATIN ALIP ÖDEYECEKLER’
Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlara seçim öncesinde söz verilmediğini belirten Erdursun, “Bence EYT’li olanlar prim günü eksiği olan kişiler planını programını yapıp prim günü eksiğini yurt dışı, askerlik, kanunların vermiş olduğu yasal haklarla gün satın alıp bunun dışında da isteğe bağlı prim ödeyecekler. Son 2 bin 500 güne çok dikkat ederek kendilerinden istenen prim günlerini tamamlayıp, plan yapsınlar. Hükümet bu konuyu çözeceğine dair bir şey ifade etmedi. Çok da fazla beklenti içerisinde olmasınlar.” ifadesini kullandı.
‘TÜRKİYE’DE EMEKLİ AYLIKLARI, KÜÇÜK BİR SOSYAL YARDIM’
Emeklilik sisteminde sorunların olduğunun altını çizen Özgür Erdursun, “Çok büyük bir yasal hak verildi EYT’lilere ama eksiklikler var. EYT kadar önemli olan bir konu da emekli aylığı hesaplama sistemi. Emekli aylığı o kadar düştü ki devlet sisteminde göstermiyor. En düşük emekli aylığı 7 bin 500 ama asgari ücretin 2-3 katıyla çalışanlar var. 9 bin ödeyen 8 bin lira emekli aylığı alıyor. Belki temmuz ayında 10 bin yapıp hepsini eşitleyecekler. Devlet baba da sistem mirası bırakmalı. Şu anda iktidar, muhalefet sistem üzerinden konuşmuyor. ‘Asgari ücrete, emekli aylığına zam yaptım bana oy verin’ diyorlar. Türkiye’de emekli aylığı sistemi adaletli değil. Emeklilik sistemi de aylık hesaplama sistemi de adaletli değil. Özendirici bir sisteme geçilmesi gerekiyor yoksa herkes kayıt dışılığa gider. Bizim sistemimiz emekli etmeyi değil emekli etmemeyi özendirmeli. Türkiye’deki emekli aylıklarının yüzde 60’ı emekli aylığı değil, küçük bir sosyal yardım. Böyle bir sistem olamaz. Maalesef siyasiler bu işi bilenler işin başında olmadığı için bilmeyen kişiler ne derse ‘Tamam efendim’ deyip uyguluyor. Emekli olmanın bir avantajı olmayacak. Özendirici emeklilik sistemiyle bu sorunlar aşılır ama ortada çalışma yok.” dedi.