Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan ve belli bir kıdeme ulaşmış erler 6191 sayılı kanuna tabi olacak mı?
Bilindiği üzere Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde belli bir kıdeme ulaşmış erlerin 6191 sayılı kanuna göre memuriyet kadrosuna geçme hakları bulunmaktadır. Bu kanuna rağmen kamuda istihdam edilmeyen askerlerden tepki gecikmedi.
Sözleşmeli er kanununun yürürlüğe girdiği 2011 yılında, sözleşme süresinin azlığı ve bazı özlük haklarının eksik olmasından dolayı askerlere yeni bir düzenleme yapılmıştı.
2011'den beri dört sene geçmesine rağmen 6191 sayılı kanuna uyulmadığı için atama yapılmadı.
PEKİ 6191 SAYILI KANUN SÖZLEŞMELİ ERLER İÇİN NE DİYOR?
MADDE 4 – (1) Sözleşmeli er adayları, ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınır. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılır. Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak şartıyla azamî yirmidokuz yaşın bitirildiği yılın aralık ayı sonuna kadar uzatılabilir.
2- Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde ihtiyaç duyulanların sözleşme süreleri, talebe ve yaş haddine bakılmaksızın Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının istemi üzerine ve durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkanının onayı ile uzatılabilir.
3- Sözleşmeli erbaş ve erler ile sözleşmeli er adayları, asker kişi sayılırlar. Sözleşmeli erbaşlar, muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaşların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaşların astıdır. Sözleşmeli erbaşlar hakkında rütbenin geri alınması feri cezası uygulanmaz.
(4) Sözleşmeli erbaş ve erler istihdam edildikleri kadro görevleri ile 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaş ve erler için belirtilen görevleri yaparlar. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde sözleşmeli erbaş ve erler hakkında, erbaş ve erlere ilişkin hükümler uygulanır.
(5) Sözleşmeli erbaş ve erlerin sınıfları, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca değiştirilebilir. (6) Sefer görev emirleri, askerlik yükümlülüğünü yerine getirdikleri sınıf, branş ve statüye göre çıkarılır.
7 YILINI DOLDURAN SÖZLEŞMELİ ERLERE MEMURİYET HAKKI VERİLECEK Mİ?
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada “Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." demesine rağmen, konuya ilişkin henüz çalışma başlatılmadı.
SÖZLEŞMELİ ERLER NE İSTİYOR?
- Eve çıkma kanunun uygulanması,
- Maaş iyileştirilmesi,
- Tabanca, refaket, meyiz izni,
- Ada ve meti tazminatı,
- Mazeret atamaları,
- Sözleşmeli erken Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman erbaş olarak atananların sözleşmeli er tazminatının ödenmesi,
- Şehit aileleri ve gaziler için kira yardımı,
- Gazi sözleşmeli erlerin istekleri doğrultusunda karargahlarda göreve devam edebilmeleri,
- Derece kademe ilerlemesi,
- Ek gösterge vb. konularında destek talebinde bulunduklarını açıkladı.