Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan ve terör örgütleri, FETÖ ile bağı olmayan sözleşmeli erler, 6191 sayılı kanuna göre kamu kurum ve kuruluşlarında yönetmelik gereği istihdam hakkı istiyor. Peki TSK'da belli bir kıdemini doldurmuş askerlere memuriyet ataması yapıalcak mı?
Vatan savunmasının sözleşmesi olmadığını dile getiren askerler, askeriyedeki garnizonluklarda zorluk çektiklerini, mobing ve baskılara mağruz kaldıklarını belirtti. Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan ve terör örgütleri, FETÖ ile bağı olmayan sözleşmeli erlerin de süreç içersinde memuriyet ataması talebi reddedildi.
Konuya ilişkin daha önce açıklamada bulunan Muharrem İnce, erlerin hakkı olan kadro sözünü yerine getireceğini ve Sözleşme feshi yenilenmeme gibi sorunları çözeceğini belirtmişti.
Kamuda şubelerinde 7. yılını doldurmuş sözleşmeli erlerin doğrudan aday memur olabileceği duyurulunca, sözleşmeli personelin kadroya geçmesi için gerekli şartlara uyan askerler hakkında, atama konusu merak edilmeye başladı.
Peki, Sözleşmeli erlere kadro verilecek mi? 657 sayılı kanuna tabi olacaklar mı?
SÖZLEŞMELİ ERLER NE İSTİYOR?
- Eve çıkma kanunun uygulanması,
- Maaş iyileştirilmesi,
- Tabanca, refaket, meyiz izni,
- Ada ve meti tazminatı,
- Mazeret atamaları,
- Sözleşmeli erken Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman erbaş olarak atananların sözleşmeli er tazminatının ödenmesi,
- Şehit aileleri ve gaziler için kira yardımı,
- Gazi sözleşmeli erlerin istekleri doğrultusunda karargahlarda göreve devam edebilmeleri,
- Derece kademe ilerlemesi,
- Ek gösterge vb. konularında destek talebinde bulunduklarını açıkladı.
Sözleşmeli Erbaş ve Er Derneği Başkanı Abidin Kocabuğa, askerlerin haklarını savunmaya devam ediyor. Daha önce yapmış olduğu açıklamada, ''Sözleşmeli erlerin özlük haklarında bir sivil taşeron işçide olan, devlet memurunda bulunan haklar hiç bir Er ve Erbaşların sözleşmesinde yok. Cumhurbaşkanımızın onayladığı, imzaladığı, resmî gazetede yayımlanan, meclisimizin onayladığı kanun; Kara Kuvvetlerinde %90 yerde uygulanmıyor. 2011’de kanun çıktığında sözleşmeli erlerin 7 yıl sonra memur olacakları ve tazminat haklarını alacakları her yerde yazıldı. Fakat şu an hiç bir haklarını alamadıkları gibi işsiz kaldılar. Biran önce 40 bin askerimizin mağduriyetinin giderileceği çözümler getirileceğini umut ediyoruz.” Dedi.
YÖNETMELİKTEKİ ÖNEMLİ MADDELERDEN;
- Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
- Bu Kanunun amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) Genelkurmay Başkanlığınca lüzum görülen erbaş ve er kadrolarında, kritik ve uygun görülen görevlerde, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdam edilecek sözleşmeli erbaş ve erlerin; temini, yetiştirilmeleri, görevde yükselmeleri, tertip edilmeleri, geçici görevlendirilmeleri, hizmet şartları, görev ve hakları, yükümlülükleri, ayırma ve ayrılmaları ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Görevde yükselme ve istihdam hakları olmasına rağmen, konuya ilişkin henüz bir çalışma başlatılmadı.
SÖZLEŞMELİ ERLER KAÇ YIL GÖREV YAPAR?
6191 sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanların kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanmasına ilişkin özel bir usul getirilmiştir