Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan ve askerlik hayatında 7. yılını dolduran sözleşmeli erler, 6191 sayılı kanuna göre memuriyet hakkı bulunmaktadır. Belli bir kıdeme ulaşmış ve hakları ötelenen binlerce sözleşmeli er, bu kanuna tabi tutulmayarak mağdur edildi.
Vatan savunmasının sözleşmesi olmadığını dile getiren askerler, askeriyedeki garnizonluklarda zorluk çektiklerini, mobing ve baskılara mağruz kaldıklarını belirtti. Konuya ilişkin daha önce açıklamada bulunan Muharrem İnce yaptığı açıklamda, erlerin hakkı olan kadro sözünü yerine getireceğini ve Sözleşme feshi yenilenmeme gibi sorunları çözeceğini belirtmişti.
Kamuda şubelerinde 3. yılını doldurmuş sözleşmeli erlerin doğrudan aday memur olabileceği açıklanınca, sözleşmeli personelin kadroya geçmesi için gerekli şartlar sorgulayan sözleşmeli erler hakında kadro konusu konuşulmaya başlandı. Peki, Sözleşmeli erlere kadro verilecek mi? 7 yılını dolduran sözleşmeli erlere kadro gelecek mi?
7 YILINI DOLDURAN SÖZLEŞMELİ ERLERE MEMURİYET HAKKI VERİLECEK Mİ?
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada “Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." demesine rağmen, konuya ilişkin henüz çalışma başlatılmadı.
SÖZLEŞMELİ ERLER NE İSTİYOR?
- Eve çıkma kanunun uygulanması,
- Maaş iyileştirilmesi,
- Tabanca, refaket, meyiz izni,
- Ada ve meti tazminatı,
- Mazeret atamaları,
- Sözleşmeli erken Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman erbaş olarak atananların sözleşmeli er tazminatının ödenmesi,
- Şehit aileleri ve gaziler için kira yardımı,
- Gazi sözleşmeli erlerin istekleri doğrultusunda karargahlarda göreve devam edebilmeleri,
- Derece kademe ilerlemesi,
- Ek gösterge vb. konularında destek talebinde bulunduklarını açıkladı.
6191 SAYILI KANUN NEDİR?
Bu Yönetmeliğin amacı; sözleşmeli erbaş ve er olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'da en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan, nitelik belgesi olumlu olup talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.