Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olarak çalışan sözleşmeli erlerin memuriyete geçme hakkı bulunmaktadır. 6191 sayılı kanuna göre Kamu kurum ve kuruluşlarında yönetmelik gereği istihdam hakkı olan askerlere ne zaman istihdam verilecek?
Asker hayatında 7 yıl gibi belli bir kıdemi dolduran sözleşmeli erlerin yönetmelik gereği, memuriyet ataması hakkı bulunmasına rağmen kanundaki 6191 sayıllı maddenin yerine getirilmemesi, askerlerin tepkisine neden oldu.
İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ'NDEN SÖZLEŞMELİ ERLERE DESTEK!
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olarak çalışan ve yedi yılını doldurmalarına rağmen atanamayan sözleşmeli erlere destek mesajı verdi.
Özdemir yaptığı açıklamada, ''Vatanı ve bayrağı için canını ortaya koyan mehmetçiğin mağduriyeti giderilmeli. En az 7 yıllık hizmet süresini doldurarak nitelik belgesi olumlu olan sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdamına ilişkin yönetmelik hükümleri gecikmeden uygulanmalıdır,'' şeklinde sözleriyle vermiş olduğu desteği dile getirdi.
Sorunun çözülmemesi ve tepkilerin büyümesinin ardından İyi Parti Milletvekili, Çalışma ve Sosyla Güvenlik Bakanlığı'na soru önergesi hazırladı. Metinde ''sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat IŞIKHAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.'' dedi.
Nimet Özdemir resmi olarak yazmış olduğu metinde,''191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununa göre sözleşmeli erbaş ve erlerden en az yedi yıllık hizmet süresini doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanların talepte bulunmaları halinde bilgileri, İçişleri veya Milli Savunma Bakanlıkları tarafından yılda bir defa şubat ayının son gününe kadar Bakanlığa bildirilmesi gerekir. Bakanlık 1 Mayıs tarihine kadar yılda bir defa personel istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayın bilgilerini gönderir. İlgili yönetmelik çerçevesinde istihdam edilecek personelin tespiti gerçekleştirilir.
Bu çerçevede;
Bu kanun kapsamında sözleşme süreleri dolan sözleşmeli erbaş ve erlerden kamuda istihdam edilmek üzere talepte bulunan ve Bakanlığa bilgileri ulaştırılan personel sayısı kaçtır? 2) Şerefli bir meslek grubu olan askerlik hizmetini yerine getiren sözleşmeli er ve erbaşların sözleşmeleri bittikten sonra kamuya geçiş hakkı vaadiyle askerlik mesleğine teşvik edilmesi amacıyla çıkarılan bu kanun kapsamında kamuda istihdam edilen personel sayısı kaçtır, 2024 yılında bu kapsamda kaç personel alımı yapılması planlanmaktadır?'' Şeklinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına sunmuş olduğu metinle, konunun çözülmesini talep etti.
7 YILINI DOLDURAN SÖZLEŞMELİ ERLERE MEMURİYET HAKKI VERİLECEK Mİ?
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada “Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." demesine rağmen, konuya ilişkin henüz çalışma başlatılmadı.
SÖZLEŞMELİ ERLER NE İSTİYOR?
- Eve çıkma kanunun uygulanması,
- Maaş iyileştirilmesi,
- Tabanca, refaket, meyiz izni,
- Ada ve meti tazminatı,
- Mazeret atamaları,
- Sözleşmeli erken Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman erbaş olarak atananların sözleşmeli er tazminatının ödenmesi,
- Şehit aileleri ve gaziler için kira yardımı,
- Gazi sözleşmeli erlerin istekleri doğrultusunda karargahlarda göreve devam edebilmeleri,
- Derece kademe ilerlemesi,
- Ek gösterge vb. konularında destek talebinde bulunduklarını açıkladı.
YÖNETMELİKTEKİ ÖNEMLİ MADDELERDEN;
- Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
- Bu Kanunun amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) Genelkurmay Başkanlığınca lüzum görülen erbaş ve er kadrolarında, kritik ve uygun görülen görevlerde, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdam edilecek sözleşmeli erbaş ve erlerin; temini, yetiştirilmeleri, görevde yükselmeleri, tertip edilmeleri, geçici görevlendirilmeleri, hizmet şartları, görev ve hakları, yükümlülükleri, ayırma ve ayrılmaları ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Görevde yükselme ve istihdam haklaı olmalarına rağmen hükümet tarafından hakları verilmemektedir.
6191 SAYILI KANUN NEDİR?
Bu Yönetmeliğin amacı; sözleşmeli erbaş ve er olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'da en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan, nitelik belgesi olumlu olup talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
NİMET ÖZDEMİR KİMDİR?
Nimet Özdemir (d. 1970, Develi, Kayseri) Türk iş insanı, girişimci ve siyasetçi. 28. dönem TBMM İyi Parti milletvekildir. 2017 yılında kuruluşundan itibaren İYİ Parti çatısı altında yer alan Özdemir; İstanbul il ve ilçe delegeliği, Ümraniye İlçe yöneticiliğinin yanı sıra, İstanbul Toplumsal Politikalar Başkanlığı Şehit Gazi Komisyon Başkanı görevlerini üstlendi.
Özdemir, İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalar Başkanlığı'nda, Hayvan hakları, STK ve derneklerden sorumlu başkan yardımcısı olarak İYİ Parti Genel Merkezi'nde siyasi çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda İYİ Pati platform yöneticisi ve İYİ Parti Gönüllüsüdür.