Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde sözleşmeli olarak istihdam ettirilen sözleşmeli erlere yönelik 2011'de Meclis'te kabul edilen yasa ile 7 yıl görev sürelerini doluran ve belirli bir kıdeme ulaşan askerlere yönetmelik gereği memuriyet hakkı doğmasına rağmen 6191 sayılı kanuna tabi tutulmadı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sözleşmeli er olarak istihdam ettirilen sözleşmeli erlerin 6191 sayılı kanuna göre 7 yıl görev yapmış erlerin memuriyet kadrosuna geçme hakları bulunmaktadır. Ancak bu kanungeçerli sayılmadığından sözleşmeli erler mağdur edildi.
Yönetmelikte sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 yıl çalışan askerlerin nitelik belgesi olumlu olup talepte bulunanlar, memuriyet kadrosuna geçebilme hakları bulunmasına rağmen süreç içersinde kanun yürülüğe girmemesi askerlerin tepkisine sebep oldu.
PEKİ 6191 SAYILI KANUN SÖZLEŞMELİ ERLER İÇİN NE DİYOR?
MADDE 4 – (1) Sözleşmeli er adayları, ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınır. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılır. Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak şartıyla azamî yirmidokuz yaşın bitirildiği yılın aralık ayı sonuna kadar uzatılabilir.
2- Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde ihtiyaç duyulanların sözleşme süreleri, talebe ve yaş haddine bakılmaksızın Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının istemi üzerine ve durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkanının onayı ile uzatılabilir.
3- Sözleşmeli erbaş ve erler ile sözleşmeli er adayları, asker kişi sayılırlar. Sözleşmeli erbaşlar, muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaşların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaşların astıdır. Sözleşmeli erbaşlar hakkında rütbenin geri alınması feri cezası uygulanmaz.
(4) Sözleşmeli erbaş ve erler istihdam edildikleri kadro görevleri ile 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaş ve erler için belirtilen görevleri yaparlar. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde sözleşmeli erbaş ve erler hakkında, erbaş ve erlere ilişkin hükümler uygulanır.
(5) Sözleşmeli erbaş ve erlerin sınıfları, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca değiştirilebilir. (6) Sefer görev emirleri, askerlik yükümlülüğünü yerine getirdikleri sınıf, branş ve statüye göre çıkarılır.
SÖZLEŞMELİ ERLERE MEMURİYET İÇİN İYİ PARTİ'dEN KANUN TEKLİFİ!
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde sözleşmeli olarak istihdam ettirilen erlerin memuriyet kadrosuna geçmesi için İyi Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Meclis'e kanun teklifi sundu. 7 yıllık hizmet süresini doldurarak nitelik belgesi olumlu olan sözleşmeli erlerin memuriyet kadrosuna geçirilmesi gerektiğinin altını çizen özdemir, ''Sözleşmeli er ve erbaşlar; şehit aileleri ve gaziler haklarını arıyorlar!
Şimdi değilse ne zaman? Sayın Vedat Işıkhan; en az 7 yıllık hizmet süresini doldurarak nitelik belgesi olumlu olan sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdamına ilişkin yönetmelik hükümleri gecikmeden uygulanmalıdır.
Sayın Mehmet Şimşek; şehit aileleri ve gazilerimiz için yapılan son düzenlemeler yetersiz. Son ekonomik gelişmelerle beraber şehit aileleri ve gazilerimize bağlanan aylık maaşların durumu içler acısı seviyeye geriledi. Derhal düzenleme gerekmektedir.'' şeklinde açıklama yapıldı.
Sözleşmeli er ve erbaşlar; şehit aileleri ve gaziler haklarını arıyorlar! Şimdi değilse ne zaman @csgbakanligi @HMBakanligi ?
— Nimet Özdemir (@nimetozdemiriyi) December 26, 2023
Sayın @isikhanvedat; en az 7 yıllık hizmet süresini doldurarak nitelik belgesi olumlu olan sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdamına ilişkin… pic.twitter.com/vfa5QYkO9O