EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından staj ve çıraklık mağdurlarının kapsam dışında bırakılması tartışmalara sebep oldu.
14 MAYIS’TA HAKLARINA KAVUŞACAKLAR
Destici, "14 Mayıs'tan sonra staj ve çıraklık mağdurları da emeklilik hakkına kavuşacak. Diğer sözleşmeliler de kadroya geçecek. Birinci derecedeki herkesin 3600'e (ek gösterge) hak kazanması için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Hiç şüpheniz olmasın. Cumhur İttifakı yaptı, yine yapacak." dedi. Destici, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kendisine destek verilmesini istedi.
2000 Sonrası SGK'lıların tepkileri sürüyor
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlarla aynı şartları taşımak isteyen mağdurlar emekli olmak istiyor.
EYT kapsamına alınmayan 2000 sonrası SGK girişine sahip vatandaşlar yaşadıkları sorunu sosyal medya mecralarından dile getiriyor. Özellikle Twitter'da örgütlenerek etkinlik çalışmaları düzenliyorlar. Seslerini iktidara duyurmak isteyen mağdurlar emeklilik hakkını kazanmak için mücadaleye devam ediyor.
2000 sonrası SGK'lılara düzenleme geliyor!
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdür Faruk Erdem, A Haber’de emeklilik düzenlemesine ilişkin “2 milyon 250 bini kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Şimdi bu sorun çözüldü. Emeklilik sisteminde reform beklentimiz var. 2000 yılından sonra daha doğrusu EYT kapsamı dışında sigortalı olan arkadaşlarımız için yaş esnetmesi, kademeli sistem gelebilir. Seçimden sonra bunu takip edeceğiz.” dedi.
Ancak Faruk Erdem'in sözlerine nazaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları 2000 sonrası SGK'lıları hüsrana uğrattı.
3600 kısmi emeklili var mı?
8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar için düzenlenen ve 28 Şubat'ta meclisten geçen EYT düzenlemesinde 3600 kısmi emeklilik en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
3600 kısmi emeklilik çıktığı takdirde SSK ve BAĞ-KUR'lulara 15 yılda emeklilik hakkı tanınacak.
KISMİ EMEKİLİLER VAR MI?
EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamında yer almıyor. Ancak kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduran vatandaşlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.
Şu an için 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olmuş kişiler, 3600 gün prim ödemeye bağlı olarak 15 sene kapsamından emekli olmaktadır.
SGK intibak yasası çıktı mı?
İntibak Yasası Meclis'te kabul edildi TBMM Genel Kurulu'nda İntibak yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, 2000 yılı öncesi emekli aylıklarında yaşanan farklılığı gideriyor. (Dünya)