Zorunlu olarak stajyer ve çırak olarak çalışan vatandaşlar, SGK tarafından o dönemin emeklilikte işe giriş başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi nedeniyle mağdur olduklarını söylüyor. Bu mağduriyetleri gidermek amacıyla Türkiye'nin dört bir yanında Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği kuran staj ve çıraklık mağdurları, bu dernekler aracılığıyla yetkililere, TBMM'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslerini duyurmaya çalışıyor.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Kocaeli ziyaretinde Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği temsilcileri ile bir araya geldi. Mağduriyetlerini anlatan dernek temsilcileri, çalıştıkları dönemin SGK tarafından işe giriş olarak kabul edilmemesi nedeniyle emeklilik hakkı elde edemediklerini ifade ettiler. Ayrıca, bu durumun genç işçilerin çalışma şartlarını olumsuz etkilediğini ve ara eleman sıkıntısına yol açtığını da belirttiler.
Önder Aksakal, bu mağduriyetleri içeren önerileri kapsayan bir dosya aldı ve bu dosyanın Meslek Liselerini teşvik edecek şekilde hazırlandığı belirtildi. Bu dosya ile ilgili çözüm önerileri ve mağduriyetlerin giderilmesi için DSP Genel Başkanı Aksakal'a bilgi verildi.
Staj ve çıraklık sigortası mağdurları için dosya oluşturuldu!
Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, emeklilik haklarını elde etmek için mücadele ediyor. Emeklilik sistemindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla staj ve çıraklık sigortasının emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmesini isteyen Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, Türkiye'nin birçok yerinde faaliyet gösteren dernekleri aracılığıyla bu konuda çözüm arayışında.
Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Doruk, staj ve çıraklık mağduriyetinin yanı sıra ülkedeki nitelikli ara eleman ihtiyacının da giderilebileceği bir proje tasarladı.
Söz konusu proje şu sözlerle anlatıldı:
''Meslek Liseleri Ve Çıraklık Okulu Teşvik Ve Öneriler
A) Meslek liseleri ve çıraklık okula giden, gitmiş, geçmişte sadece kısa dönem sigortaları yapılan herkesin sigorta primleri uzun döneme çevrilmelidir, eyt yasasıyla mağdur edilmiş, 1 ila 6 yıl arasında fiili olarak çalışmış, sigorta kartları verilmiş eski çıraklar şimdiki ustaların mağduriyetleri giderilerek çırak yetişmesinin önündeki önemli bir engel giderilmiş olur.
B) şu anda meslek liseleri ve çıraklık okuluna giden herkesin uzun dönem sigortaları yapılmalıdır. (kaynak işsizlik fonundan sağlanmalıdır)
C) Mesleki eğitim gören gençlerimize ödenek asgari ücretin %50'si ile %100’ü kadar ödeme yapılmalıdır. Ülkenin ihtiyaçlarına göre ödenekler değişmelidir. Bu konuda oda başkanları ile işbirliği geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmelidir. Bu bölümde tam bir koordinasyon sağlanmalı, oda başkanları, ticaret odası, organize sanayi odası ile uyumlu bir program geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmeli, cv havuzları oluşturulmalı, ona göre de işe yerleştirilmeler sağlanmalıdır.
D)Eğitim süresi 4 yıl olmalı, 4 yıl sonunda kalfalık eğitimini tamamlamalı, 360 derece performansa göre mezun olmalıdır, mesleki yeterlilik sınavına tabi olarak mezun olmalıdırlar.
E)Ustalık için 2 yıl daha eğitim görmeli, belirlenen yerlerde ustalık eğitimlerini tamamlamalı, 360 derece ustalık belgesi almalıdırlar.
- Ustalarımıza devlet destekli KOSGEB - İŞKUR destekleri ile işletme kurmalarına destek olmalılar.
- Eğer çalışmak istiyorsa onların iş bulmalarına yardımcı olacak bürolar oluşturulmalı, İşkur ve özel sektör vasıtasıyla sağlanmalıdır.
F. Üniversiteyi bitirmiş fakat işsiz gençlerimize hızlandırılmış iş garantili kurslar temin edilerek onların meslek sahibi olmaları sağlanır, sanayinin eleman açığı hızlıca giderilir, ülke sanayisine ve aile barışına önemli katkı sağlanır. Yine bunun koordinasyonu tüm odalarda oluşturulacak yazılım desteği ile sağlanır.
Özet: Tüm bunların ışığında yılda 1 milyon istihdam hedefimiz hızlıca sağlanır. Sürdürülebilinir sgk sağlanır, ülkemizin gelişmesine ve ihracatına büyük katkı sağlanır, mutlu aile ve mutlu bireyler sağlanır.
Şu an da meslek liselerine sağlanan sigortanın bir hükmü kalmamıştır, çünkü artık 18 yaşına kadar sağlık sigortası devlet tarafından yapılmaktadır.
SGK'nın bu yılki açığı 59 milyar olarak tahmin edilmekte, 7 aylık açık 29 milyar olmuştur.
1,8 milyon EYT'liyi emekli etmesine rağmen SGK geçmiş yıllara göre daha iyi durumda seyretmiştir.
Bundan sonraki yıllarda da sistem 60 yaşına kadar emekli vermeyecek, üstelik her yıl 1 milyon yeni istihdam sisteme girmekte, ortalama 500 bin de vefat eden kimse olacak, dolayısıyla bir kaç yılda aktüel denge eski haline gelecektir.
Staj ve çıraklık mağduriyeti günden güne büyürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın konuya olumlu bir cevap vermesini bekleyen mağdurlar emeklilik haklarına kavuşmak için gün sayıyor.
Birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan'a seslenen staj ve çıraklık mağdurları yaşanılan haksızlığın son bulmasını ve emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor.