1999 öncesinde kurumlara mesleki deneyim elde etmek ve ülkenin ara eleman sorunu çözmek adına staj ve çıraklık adı altında giren ve bu süreleri 4a tescil başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmayan vatandaşlar için kritik bir adım atıldı.
Bilindiği üzere Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası 8 Eylül 1999 tarihinde çıktı. Bu yasa ile milyonlarca vatandaş emekli olurken 4a tescil başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmayan vatandaşlar yeni bir mağduriyet ile karşı karşıya geldi. 2000-2008 arası SGK girişi olanlara kademeli emeklilik dahilinde staj ve çıraklık borçlanması geleceği belirtildi.
Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve Türkiye'nin ara eleman saçığını çözmek için büyük önem teşkil etmektedir. Konuya dair birçok partinin milletvekili TBMM'nin onayına teklif verirken, çoğunluk oylar ile kabul edilmemesinin ardından vatandaşlar mağdur edilerek EYT'ye dahil edilmedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde köklü bir yapılandırmaya gidileceğini duyurmuştu.
HÜKÜMET SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADI
Hükümet yaşanılan mağduriyetin ortadan kaldırılması adına yeni düzenleme hazırlıkları için harekete geçti. 2000 sonrasında işe başlayanlar için önemli değişiklikler öneriyor. Bu yasa ile gözler staj ve çıraklık sigortasına çevrildi.
STAJ VE ÇIRAKLIK İÇİN KRİTİK ADIM! BORÇLANMA SİSTEMİ Mİ GELİYOR?
1999-2000 sonrası işe girişi olanlar için staj ve çıraklık boçlanması geleceği belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca SGK işe başlangıç tarihleri 1999 sonrası olanlar için kademeli emeklilik sisteminin Meclis'te onaylanması halinde 2000 ve 2008 arası SGK işe giriş tarihleri olanlar, gerekli şartları sağlamaları halinde emekli olabilecekleri belirtildi. EYT yasasında dahil olamayan ve yasa dışında kalanlar için kademeli emeklilik sisteminin yürürlüğe girmesi halinde 2000 ve 2008 arası SGK girişi olanlar, istenilen şartları sağlamaları halinde emekli olabilecekleri belirtildi.