"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık mağduriyeti Meclis'te!

Staj ve çıraklık mağduriyeti Meclis'te!

Staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte bağlayıcı olup olmayacağı merak konusu olurken staj ve çıraklık mağdurlarının sorunları Meclis'e taşındı.

EYT düzenlemesinin Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ve Ali Duman'dan staj ve çıraklık sigortası mağduriyetine ilişkin farklı senaryolar ele alınırken konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun 09.08.2023 tarihinde Vedat Işıkhan'a ilettiği staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebine ilişkin yazılı soru önergesine henüz bir yanıt gelmezken CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, staj ve çıraklık mağduriyetini meclis gündemine taşıdı.

"EYT kapsamı dışında bırakılmıştır"

Meclis salonundaki konuşmasında staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte bağlayıcı olmadığını hatırlatan CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, "Meslek liselerinde ve çıraklık okullarında 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1999 yılı öncesi zorunlu staj yapan öğrencilerin sigorta başlangıçları sigortalılıktan sayılmamış ve EYT kapsamı dışında bırakılmıştır. Hükümet meslek liselerini ve çıraklık eğitim merkezlerini özendirerek yetişmiş ara gücü eleman sıkıntısını çözmek yerine bu tür uygulamalarla bu krizi daha da derinleştirmektedir.

"Yasal düzenlemeyi hayata geçirilmelidir"

Staj ve çıraklık başlangıç tarihleri sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmelidir. Emekliliğini bekleyen binlerce staj ve çıraklık mağduru seslerini duyurmaya çalışıyor. Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bir an önce bu mağduriyete son verecek yasal düzenlemeyi hayata geçirilmelidir" dedi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *