Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılmayacağı Resmî Gazete'de yayınlanan EYT düzenlemesiyle kesinleşti. Bu durumdan etkilenen binlerce kişi emeklilik hakkını kaybetti.
Çocuk yaşta çalışmaya başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu kişiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikleri halde emekli olamıyorlar. Bu haksızlığa karşı mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, yetkililerden adaletli bir çözüm bekliyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara, ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine çeşitli alanlarda teşvik verilmesinin, reel sektörün kronik hale gelen ara eleman sorununun çözülmesine katkı sağlayacağını belirterek, “Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır” dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak mesleki ve teknik lise mezunlarına çalışma hayatında getirilecek teşvik ve kolaylıkların, reel sektörün ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağını söyledi. Reel sektörün ara eleman bulma sıkıntısının pandemi sonrasında arttığına dikkati çeken Baran, inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya ve özellikle hizmet sektörü de olmak üzere hemen her sektörde ara eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti.
Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Baran, “Mesleki ve teknik eğitim almış ara eleman olarak adlandırılan iş gücü reel sektörün kalbi durumunda. Oysa gençler ve aileler iyi bir iş bulmak için tek seçeneğin üniversite okumak olduğunu düşünüyor. Öncelikle bu algıyı yıkmalıyız. Her yıl yüz binlerce genç üniversitelerden mezun oluyor, ne onlar aradığı işi ne de işveren aradığı elemanı bulamıyor. İyi şartlarda bir iş bulmaya giden yolun mesleki eğitimden geçtiğini anlatmalı, mesleki ve teknik liselerden mezun çalışanlara kolaylıklar sağlamalı, teşvikler getirmeliyiz. Ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine verilecek teşviklerin, reel sektörün kronik hale dönüşen ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağına inanıyoruz. Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır” dedi.
Baran, açıklamasında mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara verilebilecek teşvikler hakkında örnekleri de başlıklar halinde sıraladı. Baran’ın önerileri şunlar:
- Bedelli askerlikte ücret muafiyeti,
- Sigorta primlerinin yüzde 50’ye kadar olan bölümünün devlet tarafından karşılanması,
- Sağlık giderlerinde katkı payında yüzde 50’ye varan oranlarda indirim,
- Asgari ücretten yüzde 50 daha az vergi,
- Her yıl için 3 ay yıpranma hakkı,
- Bireysel emeklilik için yüzde 50 indirim,
- Araç sigorta ve kasko bedellerinde yüzde 50 indirim sağlanması.
STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARINDAN TEŞEKKÜR
ATO Başkanı Gürsel Baran’ın açıklaması staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının teşekkürünü aldı. Başkanlığını Murat Bal'ın yürüttüğü Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkan Yardımcısı Ayhan Keskin, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın açıklamasının altına yorum yazarken, “Küçük yaştan beri çalışan, emek veren bir de üzerine haksızlığa uğrayan biz stajyerler ve çıraklar hakkımızın iadesini, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Staj giriş tarihimiz SSK başlangıcı olmadır.” ifadelerini yazdı.