"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.387.532 %-0.344
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık Meclis'e yön vermeye devam ediyor!

Staj ve çıraklık Meclis'e yön vermeye devam ediyor!

Staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebi Meclis'e yön vermeye devam ediyor. Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı?

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Staj ve çıraklık mağdurları sık sık yetkililere seslenerek, basın açıklamaları ve mitingler düzenleyerek gündeme damga vururken yaşanılan mağduriyet de sık sık Meclis gündemine damga vuruyor. 

Uzun yıllardır süren emeklilik mücadelesi sık sık milletvekilleri tarafından Meclis'e taşınıyor, hakkında kanun teklifleri, soru önergeleri sunuluyor. Seçim öncesi olduğu gibi seçim sonrasında da staj ve çıraklık mağduriyeti Meclis'e yön vermeye devam ediyor. İşte dünden bugüne staj ve çıraklık mağduriyetinin Meclis'teki geçmişi...

CHP'li Özgür Özel'den Meclis'te staj ve çıraklık açıklaması!

Meclis'in seçim gündemi için kapanmasına günler kala staj ve çıraklık mağdurları için bir açıklama yapılmazken dönemin CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in BMM’de düzenlediği basın toplantısındaki staj ve çıraklık açıklamaları gündeme damga vurdu. 

Özel, ''Staj mağdurlarına verdiğimiz söz 14 Mayıs'tan sonra tutulacak. 14 Mayıs'tan önce staj mağdurlarının rahatsızlığını ortadan kaldırmak isterlerse sabahlara kadar çalışmaya, bu Meclis'i çalıştırmaya biz varız. Yapmazlarsa 14 Mayıs'tan sonra biz buradayız.'' dedi. 

Seçimin üzerinden aylar geçti ve Özgür Özel CHP Genel Başkanı seçildi. Ancak staj ve çıraklık mağduriyetine dair bir değerlendirmede bulunmadı. 

Staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifi verildi!

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çırak ve stajyer olarak çalışmaya başlayanların emeklilik hesaplamalarında yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla kanun teklifi sundu.

CHP’li Şevkin'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Şevkin, kanun teklifi değişikliğinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “5510 sayılı Kanunun ‘Sigortalılığın başlangıcı’ başlıklı 7'nci maddesine göre; sigorta hak ve yükümlülükleri 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır.  Ancak; 5510 sayılı Kanunun 38'inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar ve stajyerler çıraklık ve staj süreleri için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardan yararlanamamaktadır.”

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, çıraklar ve stajyerler için uygulanan kısa vadeli sigortaların, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarına karşı koruma sağladığını ancak emeklilik sürecinde dikkate alınmadığını belirten Şevkin, “Çırak ve stajyer öğrenciler, uzun vadeli sigorta kolları olarak nitelendirilen malullük, yaşlılık, ölüm, emeklilik sigorta kollarına tabi olmalıdır. Ülkemizin zor şartları ve emekliliğin uzun sürece yayıldığı göz önüne alınarak milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen bu durum düzeltilmelidir. Çıraklık veya öğrencilik sırasında staj çalışmaları emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihi olarak hesaplanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.” dedi. 

Bakan Vedat Işıkhan'dan iki farklı cevap!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in stajyerler ve çıraklarla ilgili iki sorusuna farklı yanıt verdi. Bakan Işıkhan bir yanıtında çırak ve stajyerlerin TÜİK verilerinde çalışan olarak göründüğünü açıklarken, emeklilik haklarına konusundaki soruya çırak ve stajyerlerin eğitim aldığını bildirerek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır” dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı sorusuna verdiği yanıtta, çırak ve stajyerlerle ilgili çelişkili ifadelere yer verdi.

Bakan Işıkhan, Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sorusuna verdiği yazılı yanıtta, stajyerlerin TÜİK verilerinde istihdamda göründüğünü açıklayarak, “Çırak ve stajyer vb. bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat, maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb. elde ediyorsa, istihdamda kabul edilmektedir” dedi. Ancak Bakan Işıkhan, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta ise çırak ve stajyerlerin durumuna ilişkin mesleki eğitim aldıklarını belirterek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı. 

CHP’li Gürer ise Bakan Işıkhan’ın stajyerlere ilişkin çelişkili açıklama yaptığını değerlendirerek, şunları söyledi: 

“TÜİK tarafından çalışanlarla ilgili veriler kamuoyu ile paylaşılıyor. İşsizliğin azaldığıyla ilgili verilerle kamuoyuna yansıtılıyor. Oysa işin gerçek yönü işsizlik azalmıyor, artıyor. Bunun yanında çırak ve stajyerler de çalışan gösteriliyor. Oysa çırak ve stajyerler bakanlığın yanıtlarında öğrenci olduğu ifade ediliyor. Yani öğrenci olarak gösterilip yaşlılık sigortası yapılmayan çocuklarımız bakanlığın verilerinde işçi olarak gösteriliyor.”

Staj ve çıraklık mağduriyeti sık sık Meclis'e yön vermeye devam ediyor. Ancak verilen kanun teklifleri, soru önergeleri ve Meclis'e damga vuran konuşmalar staj ve çıraklık mağduriyetinin çözüme kavuşması için yeterli olmadı. 

Yerel seçimler öncesi emeklilik hakkına kavuşmak isteyen staj ve çıraklık mağdurları yetkililere seslenmeye devam ederek çözüm bekliyor.

Staj ve çıraklık mağdurları Büyük İstanbul Mitingi'nde buluşacak!

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, 10 Aralık  tarihinde İstanbul'da miting gerçekleştirecek. 

Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar, kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için bu kez İstanbul Kartal Sahili’nde toplanacak. 10 Aralık 2023 Pazar günü saat 14.00’de yapılacak açık hava mitinginde hükûmete seslenerek çözüm beklentilerini yeniden kamuoyuna açıklayacaklar.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Bal, İstanbul’da düzenlenecek büyük buluşma için yurdun dört bir yanında hazırlıkların devam ettiğini ve adına yakışır büyük bir buluşma olmasını planladıklarını vurguladı.

Resim

Yorumlar
Ülkü yıldız 1 yıl önce
Sigorta kartı çalışanlara verilir bize verildi neden diğer öğrencilere verilmedi Çalışandık çünkü
BEĞENME
0
CEVAPLA