EYT düzenlemesinin Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor. Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını bekliyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Emeklilikte staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı?
Torba Yasa ile kendi mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen staj ve çıraklık mağdurları gözünü hükümete çevirdi. Temmuz ayında gündeme gelen 2.Torba Yasa kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık sigortası mağdurları 2023 yılı bitmeden yeni bir torba yasayla emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.
Yeni Torba Yasa ile memur zammı, ÖTV, ek MTV, Kurumlar Vergisi Kanunu başta olmak üzere birçok alanda düzenleme yapıldı. Ancak emeklilik zamanı günden güne ertelenen staj ve çıraklık mağdurları için bir düzenleme gündeme gelmedi.
Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor.
Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların da bulunması bekleniyor.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da staj ve çıraklık mağduriyeti de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor.
Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.
Yaklaşık 4,5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken staj-çıraklık sigortası nedeniyle emekli olamayan vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor.
MHP STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA SÖZ VERMİŞTİ
Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti.
Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor.
MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”
Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak#ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz pic.twitter.com/ME0ZJjsl5l
— MHP (@MHP_Bilgi) June 9, 2018
MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu.
Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı.
Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır. SSK prim borçlarının ödenmediği takdirde 1 gün geriye düşen borçtan dolayı yüzde 100 faiz mutlaka kaldırılmalıdır. pic.twitter.com/51Gcb4X5P4
— MHP (@MHP_Bilgi) December 13, 2018