Kadrosuz olarak çalışan itfaiye erleri, taşeron sorununun çözülmesini istiyor. Kadroya geçebilecekler mi? Heyelan,sel,çığ gibi doğal afetlerde en ön safta devletine hizmet eden vatandaşların kadro talebi yok sayıldı. Belediye şirket işçileri olarak sayılan Taşeron İtfaiyeciler, 657 norm kadro haklarından mahrum edilmektedirler.
Belediyelerde çalışan 500 bine yakın işçinin de belediye şirketlerine dahil edildiğini, ancak bunlara asıl kadro verilmediğini dile getiren Gürer, belediyelerde şirket elemanı olarak zabıta biriminde ve itfaiye biriminde çalışanların da aynı sorunu yaşadığına vurgu yaptı. Gürer, “Bu 500 bine yakın işçinin belediye kadrolarına alınması şart.” diyerek itfaiyecilere desteğini dile getirmişti.
Taşeron itfaiyecilerin çalıştıkları bölgelerden dolayı can güvenliği bulunmamaktadır. Her Meclis açıldığında konuyu kürsüye taşıyan milletvekilleri, önerge sunmalarına rağmen yetkili merciler tarafından adım atıılmamıtır.
Peki belediyelerde taşeron olarak çalışan itfaiyeciler kadroya kavuşabilecek mi?
Devlete bağlı taşeron şirketlerinde kadrosuz olarak çalışan taşeron itfaiyeciler, zorlu çalışma koşulları ve özlük haklarındaki eksikliğin giderilmesini talep etmektedirler. Vatandaşlar doğal afeti gibi olağanüstü durumlarda destek ekipleriyle beraber en ön saflarda mücadele etmektedirler. Yoğun mesai, tehlikeli koşullarda çalışma ve aldıkları maaşın az olmasından dolayı mesleki güvence ve kadroya geçmek istiyorlar.
KADROYA GEÇEMEYEN TAŞERON İŞÇİLER KİMLERDİR?
696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT'ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70'in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor.