Taşeron, TYP, KİT ve belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.
Kadro bekleyen taşeron bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Kadroya alınarak çalışma koşullarının iyileşmesini bekleyen Taşeron, TYP, KİT ve belediye şirket işçileri bakan ve milletvekillerinin açıklamalarını yakından takip ediyor. Her gün kadroya alınıp alınmayacaklarını merak eden taşeron, TYP, KİT ve belediye şirket işçileri bu belirsizlikten kurtulmayı ve kadroya alınmayı bekliyor.
KİT taşeron işçileri ne zaman kadroya alınacak?
Kamu İktisadi Teşebbüsleri bir diğer ismiyle KİT'lerde çalışan taşeron işçiler mevcut çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve kadroya alınarak özlük haklarında düzenleme yapılmasını talep ediyor. KİT taşeron işçileri defalarca kez kadro istediklerini belirterek sosyal medyada etkinlik düzenliyorlar. İşçiler kadroya geçmek istediklerini her geçen gün daha yüksek sesle haykırsalar da yetkililerden konuya ilişkin ses çıkmıyor.
KİT taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.
Kadroya geçmeleri hakkında söz verilen KİT taşeron işçileri bir an önce kadroya alınarak kazanılmış haklarına kavuşmayı bekliyor. Etkinlik düzenleyen, basın açıklamalarında bulunan ve birçok siyasetçiye ziyarette bulunarak taleplerini ileten KİT taşeron işçileri sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor.
VEDAT BİLGİN'DEN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim öncesi Habertürk'ten Kübra Par, Nagehan Alçı ve Nasuhi Güngör'ün sorularına yanıt verdi.
Bilgin, ''Mazaret ve tayin gibi sorunlar çözülebilir, onların imkanları var. Taşeron işçiliği konusunda çalıştık. Her bir konuyu bir dosya çalışmasıyla çalıştık. Bütün dosyaları kapata kapata gittik. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Deprem oldu, çalışmalara ara verdik. En son oturuma geçici işçileri yetiştirdik. Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis'i açar açmaz gerçekleştireceğiz. Seçime endeksliyerek konuşmuyorum. Seçimi zaten biz kazanacağız. Ben olurum veya bir başka arkadaşım olur.'' dedi.
Eski Bakan Vedat Bilgin'in bu açıklamalarının ardından tepki gösteren yüz binlerce taşeron işçisi kadronun seçimden önce gelmesini istemişti.
AK Parti Grup Başkanvekili Av.M.Emin Akbaşoğlu da seçim öncesi yaptığı açıklamada taşerona kadro çalışmasının tamamlandığını ancak Meclis kapanma zamanına yetişemediğini belirtmişti.
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması yüz binlerce taşeron işçinin tepkisini çekti. Kadro ve özlük hakları için mücadele eden taşeron işçiler mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce çözüme kavuşmasını istiyor. Taşeron işçiler 2. torba yasa ya da KHK ile taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Belediye şirket işçileri ne zaman kadroya alınacak?
Belediye şirket işçileri, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak verilmesini ve yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar.
Günümüzde belediye şirket işçilerinin kadrosuz olmasının büyük haksızlık olduğunu belirten işçiler yaşadıkları mağduriyeti yetkililerin görmemesine de tepki gösteriyor.
4D statüsünde kadroya geçmek istediklerini belirterek sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenmeye devam eden belediye şirket işçilerinin ne zaman kadroya geçirileceği hakkında yetkililerden henüz net bir açıklama gelmedi.
TYP işçileri kadroya alınacak mı?
Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor.
Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.
İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler açısından destek iş gücü oluşturmaktadır.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in TYP işçilerinin kadroya geçmesi konusunda olumsuz açıklamalarda bulunmasının ardından pes etmeden yetkililere seslenmeye devam eden TYP işçileri güzünü yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a çevirdi. Ancak göreve başlamasının üzerinden aylar geçmesine rağmen Bakan Işıkhan TYP'lilere kadro verilip verilmeyeceği hakkında bir açıklamada bulunmadı.