Taşerona kadro son dakika gelişmeleri için gözler torba yasa çalışmalarına çevrildi. Yılbaşı öncesinde Meclis’te bütçe çalışmaları ve torba yasa çalışmaları sürüyordu. Torba yasa çalışmaları sebebiyle 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, Bağ-kur prim eşitleme gibi gündemlerin yanı sıra taşerona kadro düzenlemesiyle ilgili detaylar merak ediliyor.
Taşerona kadro ile ilgili son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Yüz binlerce işçiye kadro verilmesi, istihdam ve sosyal güvence açısından merakla bekleniyor. Kadro sayesinde taşeron olarak çalışan işçiler, kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilecek ve bu sayede hem iş güvencesi hem de sosyal güvenceye kavuşacaklardır.
Geçtiğimiz aylarda geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, "Taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşerona kadro çıkacak mı? Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Taşerona kadro verilecek mi? Taşerona kadro kanun teklifi kabul edildi mi?" soruların cevapları büyük merak uyandırıyor.
Çalışma şartlarından memnun olmayan, geçim sıkıntısı yaşayan taşeron işçileri kadroya geçerek derin bir nefes almayı bekliyor. Yetkililere seslerini duyurmak adına sık sık sosyal medyada etkinlik düzenleyen kadro bekleyen taşeronlar birçok mecrada çalışmalar yürütürken taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
Kadro bekleyen taşeron işçiler:
- Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
- KİT taşeron işçileri
- Hastane bilgi işlem personelleri,
- Taşeron belediye şirket işçileri,
- ASM Grup Elemanları,
- VAKIFBANK güvenlikleri,
- Kamu çağrı merkezi çalışanları,
- Kiralık araç şoförleri,
- Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
- PTT taşeron işçileri,
- Taşeron itfaiyeciler
- TİGEM taşeron işçileri
- Kamu sosyal tesis çalışanları
- Türk Telekom taşeron firma çalışanları
- Zabıtalar
- PIKTES taşeron işçileri
- Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.
Vedat Bilgin duyurmuştu!
Seçimlerden önce 2023 nisan ayında Eski Bakan Bilgin taşerona kadro düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulunmuştu. Bilgin, yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
Mazeret ve tayin gibi sorunlar çözülebilir, onların imkanları var. TAŞERON işçiliği konusunda çalıştık. Her bir konuyu bir dosya çalışmasıyla çalıştık. Bütün dosyaları kapata kapata gittik. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Deprem oldu, çalışmalara ara verdik. En son oturuma geçici işçileri yetiştirdik. Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis'i açar açmaz gerçekleştireceğiz. Seçime endeksleyerek konuşmuyorum. Seçimi zaten biz kazanacağız. Ben olurum veya bir başka arkadaşım olur.
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.
MHP'den taşeron işçilere kadro açıklaması!
Bengü Türk Televizyonu'ndan Cem Açıkgöz'ün bugünkü konuğu MHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın oldu. Canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Aydın, birçok müjdeyi de sıraladı ve bakanlıkların bu konularda çalışma yaptığını söyledi.
Staj çıraklık, kademeli emeklilik, taşeron ve belediye şirket işçilerine kadro, maaş düzenlemesi, kamu mühendisleri ile öğretmenlere iyileştirme konularının bakanlıklar nezdinde bilindiğini ve bu konularda çalışma yapıldığını söyleyen Aydın, şu ifadeleri kullandı:
MHP popülist bir parti değil. Günü kurtarmak isteyen parti değil. Biz 2 düşünüp 1 konuşan partiyiz.
Gayret konusunda en ufak bir şüphesi olmasın bu tür dilek ve temennilerde bulunanlar, beklentiler içinde olanlar.
Cumhur ittifakı olarak o kadar çok kamu kesiminde müjde bekleyen kesim var ki, "Müjde bekleyen, ya da iyileştirme bekleyen kesimler var. Bunlardan bir tanesi de biliyorsunuz ki bu EYT ile ilgili meselelerde bazı konular, kadroya geçişlerde unutulan, gözden kaçmış kesimler var. Kadro bekliyorlar. Hala taşeron şirket üzerinden çalışıyorlar. Biri bu.
Diğeri de stajyerlik çıraklık süreçlerinin bu sürece katkı olarak eklenmesi, bununla da belirli bir kesimin mağduriyeti giderilecek.
Bunu inanın Türkiye'de ekonomiyi elinde bulunduran kadro da biliyor biz de hatırlatıyoruz. Gerekli bakanlıklara bunları iletiyoruz. Kamu mühendislerinin iyileştirme beklentisi var. Öğretmenlerin beklentileri var. Bunlar takibe alınmıştır.
Sorunumuz fazla. Öncelikler var. Şu maaş düzenlemelerinden sonra mahalli seçimler var. Ondan sonra."
Taşerona kadro kanun teklifi kabul edildi mi?
Yeniden Refah Partisi taşeron işçilerin kadroya alınması hakkında kanun teklifi sunduklarını duyurdu.
Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşlarında yüzbinlerce taşeron işçi çalışmaktadır. Karayollarında, KİT'lerde, tarımda, demiryollarında, belediyelerde, sağlıkta, enerjide bilgi işlemlerde, çağrı merkezlerinde ve daha birçok kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler adil ve eşit olmayan şartlarda çalışmaktadır.
Kamudaki taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.Kamu kurum ve kuruluşlarında gittikçe yaygınlık kazanan taşeron işçi istihdamı birçok soruna sebebiyet vermektedir. Bu sorunlar, taşeron işçilere ilişkin iş kazaları veya ölümler ile zaman zaman ülke gündemine de taşınmaktadır. Bununla birlikte taşeron işçileri; iş güvencesinden yoksun, düşük ücretli ve sendikasız çalışma, iş yoğunluğu, stres, zorunlu mesaiye kalma, daha uzun süreli çalışma, geçici çalışma, yıllık izin kullanımı ve kıdem tazminatı haklarından da yararlanmamaktadır.
2017'de çıkartılan 696 sayılı KHK ile taşeron kadrolarda istihdam edilen binlerce taşeron işçi, kamuda sürekli işçi kadrosuna alınmıştır. Ancak, KHK ile 36 farklı özel bütçeli kuruluştan sadece 8'i kapsama alınmıştır. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bazı özel bütçeli kuruluşlar, belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşlarda çalışan taşeron işçiler, kadro hakkından mahrum bırakılmıştır. Uygulamadaki bu ayrımcılığın yanı sıra Kararname'deki koşullar sebebiyle çoğu taşeron işçisine kadro verilmemiştir.
696 sayılı KHK'nin ardından son 5 yılda, kamu kurum ve kuruluşlarında taşerona bağlı, kadrosuz işçilerin sayısı hızla artmaya devam etmiştir. Örneğin, sadece Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamında 12 bini aşan, kamu iktisadı teşebbüslerinde ise yaklaşık 70 binin üzerinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yüzbinlerce taşeron işçi çalışmaktadır. Diğer bir örnek ise; belediye ve il özel idareler de "4857 sayılı İş Kanunu'na tabi" olarak şirket işçisi olarak görev almaya başlayan taşeron işçilerdir. Taşeron şirketlerde tüm kadrolarda çalıştırılan mühendisler ve mimarlar artık şirket işçisi olarak çalıştırılmaktadır. Taşeron şirketlerde çalışırken hiçbir resmi belge veya işe imza atamayan çalışanlar, belediye ve il özel idare şirketlerine şirket işçisi olarak geçirildikten sonra memur eliyle yürütülmesi gereken işlerin neredeyse tamamında icracı ve imzacı olarak çalıştırılmaya başlanmıştır. Ne yazık ki taşeronlaşma çalışma hayatının kanayan bir yarası haline gelmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan memur meslektaşlarıyla aynı işleri yürütmekte olmalarına rağmen aralarında büyük sosyal ve ekonomik farklılıklar yaratmış, iş barışını zedelemiş ve kamudaki özlük hakları dengesini giderek bozarak birçok mağduriyete sebep olmuştur. Anayasamızın 128'inci maddesinde; "Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür." hükmü mevcuttur.
Yine, Anayasa'nın 55'inci maddesi; ücretin emeğin karşılığı olduğunu belirterek devlete, çalışanların yaptıkları işe uygun ve adaletli bir ücret elde etmeleri, ayrıca diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alma sorumluluğunu yükler.
Ve yine Anayasa'nın 49'uncu maddesinde; "Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır" hükmü yer almaktadır.
Anayasamızdaki hükümlerden de anlaşılacağı üzere taşeron sistemi Anayasa'ya aykırı bir sistemdir. Taşeron çalışma sistemi bir yandan işçileri mağdur bırakırken diğer yandan da kamu kaynaklarının taşeron firmalara aktarılmasına sebep olarak kamuya da zarar vermektedir. Oysa kamu kaynaklarının doğru kullanılmasıyla, taşeronlaşmanın önüne geçilebilir. Taşeron firmalara aktarılan kaynaklar yerine taşeron işçilerin kadroya alınması, kamu harcamalarına doğrudan fayda sağlayacaktır.Kamu kurum ve kuruluşlarında adil ve eşit şartlara sahip olmayan taşeron işçiliğin son bulması elzemdir. Çalışma barışının sağlanması, adil ve eşit hakların tüm taşeron işçilerine sağlanması ve sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi için gerekli çalışmalar bir an evvel başlatılmalıdır.
Kanun teklifi ile gerekçemizde belirtilen nedenler doğrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerindeki taşeron işçilerin şartsız bir şekilde kadroya geçirilerek sürekli işçi statüsüne alınması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.
Şu anda komisyon incelemesinde olan kanun teklifi uzun süredir kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçileri heyecanlandırırken Meclis'te çoğunluğa sahip olan AK Parti ve MHP'den konuya olumlu bir yaklaşım sergilenmesi bekleniyor.