Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.
Torba Yasa'nın hazırlıkları devam ederken kulislerden elde edilen bilgilere göre taşerona kadro meselesi Torba Yasa ile çözüme kavuşacak. Kadro ve özlük hakları için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce Torba Yasa ile çözüme kavuşması bekleniyor.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da taşerona kadro meselesi de bulunacak. Taşerona kadro sorunun tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce işçi geride kimse bırakılmadan tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyor.
Ancak yakında sunulması beklenen torba yasada taşerona kadro meselesinin de olacağına dair bir açıklama yapılmadı. Uzun zamandır kadro hakkını bekleyen, eşit işe eşit hak ve eşit maaş isteyen taşeron işçiler yetkililerden bir açıklama ve Torba yasa teklifi içinde taşerona kadro var mı? sorusunun cevabını bekliyor.
Yüz binlerce işçi ve ailesini yakından ilgilendiren taşerona kadro konusu gündemden hiç düşmüyor. Seçim öncesi verilen vaatlerin başında gelen ve uzun zamandır çözüme kavuşturulmayı bekleyen taşerona kadro meselesi yüz binlerce vatandaşı maddi ve manevi olumsuz etkiliyor.
Çalışma şartlarından memnun olmayan, geçim sıkıntısı yaşayan taşeron işçileri kadroya geçerek derin bir nefes almayı bekliyor. Yetkililere seslerini duyurmak adına sık sık sosyal medyada etkinlik düzenleyen kadro bekleyen taşeronlar birçok mecrada çalışmalar yürütürken taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
Birçok farklı kurumda taşeron olarak çalışan işçiler kadroya geçmek için tek yürek oldu. X'te (Twitter) bir araya gelen işçiler yaşadıkları mağduriyetleri anlatarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenen taşeron işçiler seçimden önce verilen kadro sözlerinin tutulmasını istedi. Söz değil icraat beklediklerini ifade eden taşeron işçiler bir an önce kadro verilmesini talep ettiler.
Kadro bekleyen taşeron işçiler:
- Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
- Hastane bilgi işlem personelleri,
- Taşeron belediye şirket işçileri,
- ASM Grup Elemanları,
- VAKIFBANK güvenlikleri,
- Kamu çağrı merkezi çalışanları,
- Kiralık araç şoförleri,
- Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
- PTT taşeron işçileri,
- Taşeron itfaiyeciler
- TİGEM taşeron işçileri
- Kamu sosyal tesis çalışanları
- Türk Telekom taşeron firma çalışanları
- Zabıtalar
- PIKTES taşeron işçileri
- Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.
Taşerona kadro torba yasada yer alacak mı?
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, toplumun çeşitli alanlarını etkileyecek önemli düzenlemeler içeren 80 maddelik yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirtti.
Güler, "Toplumumuz için önemli düzenlemeler içeren 80 maddelik yasa teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına sunuyoruz. Teklif uluslararası ekonomiye destek sağlamayı amaçlıyor." dedi.
Taşerona kadro talepleri uzun süredir gündemi meşgul ederken, son gelişmelere göre bu beklentilerin ikinci torba yasada çözülebileceği öne sürülüyor. Ancak, konuyla ilgili henüz net bir açıklama gelmediği için taşeron işçileri belirsizlik içinde bekleyişlerini sürdürüyor. İkinci torba yasa, taşerona kadro konusunda umut ışığı olabilir mi, sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Kadro bekleyen yüz binlerce işçi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan cevap bekliyor. Yaşadıkları sıkıntıları çeşitli mecralara ileten işçiler, yetkililerden gerekli adımların bir an önce atılmasını bekliyor.
Seçim sonrasına bırakılan taşerona kadro konusu hala tartışmalara yol açarken yeni Bakan Vedat Işıkhan'ın konuya nasıl yaklaşacağı da merak konusu oldu. "Taşerona kadro çıktı mı?, 2023 taşerona kadroda son durum, Taşerona kadro verilecek mi?, Taşeron işçileri kadroya alınacak mı?, Taşerona kadro torba yasada yer alacak mı?" gibi birçok soruyla taşerona kadro meselesi en çok arananlar listesinde olsa da Bakan Işıkhan henüz konuya dair net bir açıklamada bulunmadı. 2023'ün bitmesine günler kalmışken kadro bekleyen taşeron işçiler seçim öncesi çözüm talebinde bulunuyor.
Bütçe görüşmeleri devam ederken MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı,“Kadro alamayan sözleşmeli,vekil,fahri ve ücretli statüsünde çalışanlar ile başta sağlık bakanlığı ve karayolları genel müdürlüğünde olmak üzere asli işlerde çalışan taşeron işçiler kadroya alınmayı beklemektedir.
Asli devlet hizmetlerinde çalışanlar kadrolu hale getirilmelidir. Kamuda ehliyeti ve liyakati esas alacak,statü ve istihdam karmaşasını giderece,ücret adaletini sağlayacak; topluma kaliteli hizmet sunan,değişen koşullara uyum yeteneği yüksek ve daha verimli bir kamu personel sistemi oluşturulmasını gerekli görüyoruz.” açıklamasında bulundu.