Toplum Yararına Program (TYP) çalışanları, geçtiğimiz akşam depremde etkilenen şehirlerden Adıyaman'da, taleplerini dile getirmek için yürüyüş düzenledi.
TYP nedir?
Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.
TYP’den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilirken bu kısıtlı çalışma süresi işçileri geçim sıkıntısına sürüklüyor.
TYP işçileri, maddi durumu kötü kişiler arasından seçilirken birçok işçinin evine asgari ücret bile girmiyor. Maddi sıkıntılar içerisinde yaşayan insanlara geçici iş kapısı olan Toplum Yararına Programları bir süre çare olsa da sözleşme süresi bittiğinde maddi ve manevi sıkıntılara yol açıyor.
Kamu ve özel sektörde yaş şartı resmi olmaksızın devam ediyor. Kamu kurumlarında 35 yaş şartı varken özel sektörün çoğunda da orta yaşlı insanların işe alınması tercih edilmiyor. Hal böyle olunca geçici TYP süresinin ardından işsizlikle baş başa kalan vatandaşlar maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor.
TYP işçileri deprem bölgesine vurgu yaparak kadro ve süreklilik istiyor:
Deprem bölgesinde evini işini aşını kaybetmiş binlerce insan var. Typ kapsamında çocuklarına ekmek götürüyorlar lütfen sesimizi duyun. Deprem bölgesinde Typ kapsamında çalışan 57 bin Typ li aciz değil çaresiz olduğunu unutmayın. Deprem bölgesinde (Typ) (Toplum yararına program ( geçici değil kalıcı olması zorunda. Adıyaman'da Typ ailesi mağduriyetini çaresizliğini yürüyüş yaparak göstermeye çalıştı.