EYT yasasına göre, 8 Eylül 1999 öncesinde emekli olabilmek için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi.
5 BİN PRİMİ OLAN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki şartlara uygun bulundukları takdirde emeklilik hakkı elde edebiliyor.
1999 yılında sigorta başlangıcı olanlardan 5 bin 875 gün prim yatırma şartı aranırken sigorta başlangıç tarihi daha erken olanlar daha az prim günle emekli olabiliyor.
5 BİN PRİM GÜNÜ OLANLAR TORBA YASASINDA VAR MI?
EYT'de kademeli prim gün sayısı düzenlemesinden uzaklaşarak 8 Eylül 1999 ve öncesinde olduğu gibi emeklilik için 5 bin prim günü şartına geri dönüleceği öne sürüldü. Ancak söz konusu duruma yönelik resmi bir açıklama gelmedi.
3600 GÜNLE KISMİ EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?
3600 günle emekli olmak isteyen vatandaşlar, mevcut kanunlarla erken emekli olabilecek.
İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, çalışma hayatında 15 yılı veya 3600 günü doldurulduğu takdirde kısmi emeklilik sisteminden yararlanabilecek.
Kadınlar için kısmi emeklilik yaş şartı 58 iken, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir.
Kısmi emeklilikten yararlanan bir vatandaş, 7 bin 500 TL aylık alınabilir ve bu haklardan faydalanmak için emeklilik başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapması gerekiyor.
STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI TORBA YASASINDA MI?
9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar ve bu tarih öncesine çekilebilenler için borçlanma imkanı söz konusu. Bu düzenlemeyle yaş şartı ortadan tamamen kalkarken, emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli kabul edildi. Böylelikle staj ve çıraklık yapanlar da umutlanmaya başladı.
Şu anki mevzuata göre, staj ve çıraklık süreleri içim sağlık ve iş kazısı primi ödeniyor. Ancak emeklilik için gereken primler bu sürede ödenmediği için staj ve çıraklık süresi emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.
İstisnai durumlar arasında; avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında geçirmek suretiyle toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyor.
Bir başka istisnai durum staj yapan annelere yöneliktir. Anneler, staj ve çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma imkanına sahiptir.
Geçtiğimiz günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı bir açıklama, çıraklık yapanları heyecanlandırdı.
Bilgin, "Staj bir mağduriyet değildir. Stajyerlerle hiç kimse bir iş akdi yapmamaktadır. Dolayısıyla, onların emeklilik primleri ödenmemektedir. Bu nedenle mağduriyetten bahsedilemez. Ancak çıraklık farklı bir durumdur. Bu nedenle çıraklıkla ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
Seçimlerden sonra yeni Kabine belli oldu ve bu konuda atılacak adım merakla beklenmektedir. Staj ve çıraklık mağdurlarıın düzenleme kapsamında borçlanma imkanı verilmesi söz konusu olabilir. Eğer beklenen düzenleme gerçekleşirse, çıraklık dönemlerinin sigorta süresi olarak kabul edilmesi için borçlanma yapmak yeterli olacaktır.
Çıraklık süresi içerisinde sigorta girişi olanlar, bu dönemleri borçlanarak uzun vadeli sigorta kollarında geçirilmiş sayabilecek ve işe başlangıç tarihlerini öne çekebileceklerdir. Bu şekilde çıraklık yapanların işe başlama tarihleri geriye çekilecektir. (KAYNAK:AHABER)