Torba yasası, genellikle çeşitli yasa değişikliklerini ve düzenlemelerini içeren bir yasal paketi ifade eder. Bu yasalar, farklı konuları kapsayarak çeşitli sektörlerde düzenlemeler yapılmasını sağlar. Torba yasası, genellikle mecliste uzun tartışma süreçlerine tabi tutulmadan, birden fazla yasa tasarısının bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Bu şekilde, çeşitli konularda düzenlemelerin tek bir yasa içinde ele alınması ve yasama sürecinin hızlandırılması amaçlanır.
Torba yasalar, birçok farklı konuyu içerebilir ve geniş bir yasal çerçeve oluşturabilir. Örneğin, vergi düzenlemeleri, sosyal güvenlik düzenlemeleri, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler, ekonomi politikaları, sağlık hizmetleri, eğitim, çevre koruma gibi birçok alanda değişiklikler içerebilir. Bu yasa paketleri, hükümetin politika hedeflerini gerçekleştirmek, ekonomik düzenlemeleri yapmak veya hukuki düzenlemelerde güncellemeler yapmak amacıyla kullanılabilir.
Torba yasalar, çeşitli kesimler ve paydaşlar arasında farklı tepkilere neden olabilir. Çünkü birden fazla konuyu içerdikleri için, birçok farklı çıkar ve görüşü barındırabilirler. Bu nedenle, torba yasaları tartışırken ve değerlendirirken, içerdikleri düzenlemelerin her birini ayrı ayrı ele almak ve etkilerini değerlendirmek önemlidir.
TORBA YASA MECLİSE GELİYOR
Torba yasa maddeleri henüz tam kapsamlı olarak açıklanmadı. Ancak bazı maddeler günyüzüne çıktı. EYT’de prim eksiği olan Bağkurlar için prim eşitlemesi torba yasa maddelerinden biri olacak. Yani bu yasa ile birlikte SSK ve Bağ kurluların eşit primle emekli olmasının yeni açılacak.
- BAĞ-KUR sicil affı da torba yasada gündeme gelecek diğer bir maddeler arasında yer alıyor.
- Torba Yasada yer alan maddelerden bir diğeri ise emekli ve memur maaş zammı olacak.
- Çıraklık Sigortası da torba yasa maddeleri arasında bulunuyor. EYT’de mağdur olan çıraklık sigortalıların mağduriyetinin ortadan kaldırılması için torba yasaya yeni bir madde eklendiği konuşuluyor.
- Torba yasanın diğer bir maddesi ise ev hanımlarına erken emeklilik olacak. Ev hanımları isteye bağlı sigorta yaptırarak erken emekli olma hakkına sahip olacak. Bu durumda devlet ev hanımlarının sigorta primlerinin bir bölümünü karşılayacak.
- Kısmi emeklilik torba yasa maddeleri arasında yer alıyor. 3600 günle kısmi emeklilik için Meclis’te oylama yapılacak kabul edilmesi durumunda ise milyonlarca kişiye erken emeklilik yolu açılacak.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN LİRA OLACAK
Işıkhan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Memur ve emekli maaşı zammına ilişkin düzenlemenin sorulması üzerine Işıkhan, konu üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği halinde çalıştıklarını belirtti.
Torba yasa teklifinde yer alması için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Işıkhan, "Bürokratlarımız çalışıyor. Hedefimiz, torba yasada her tarafı, paydaşları memnun edecek bir sonuca ulaşmak." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim beyanı olduğu için en düşük memur maaşının 22 bin lira olmasının torba yasa teklifinde yer alacağını aktaran Işıkhan, teklifin Meclis'ten kısa sürede geçmesini sağlayacaklarını ifade etti.
Işıkhan, "Zaten iki konu vardı. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme, Cumhurbaşkanı'mızın seçim beyanı olduğu için biz bunu torba yasada sunacağız. Meclis tarafından kısa sürede geçmesini sağlayacağız. Meclis tatile girmeden Allah nasip ederse çıkarmayı düşünüyoruz, temmuz ayında inşallah." diye konuştu.
Teklifte 500 lira asgari ücret desteğinin de yer alacağını belirten Işıkhan, Bakanlık bürokratlarının konu üzerinde çalıştığını vurguladı.
Staj mağdurlarına yeni düzenleme var mı?
Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT'den faydalanmasının önü açılmalı." dedi.
Yeni torba yasada staj, çıraklık, 5000 prim, 3600'den kısmi emeklilik düzenlemesi var mı?
Henüz EYT'liye staj, çıraklık, 5000 prim, 3600'den kısmi emeklilik düzenlemesi ve Bağkur affına ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. Yeni torba yasada bu konulara ilişkin maddeler yer almıyor.
Geçeci işçiye kadro Meclis’ten geçti mi?
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Kanun teklifi ile geçici işçi çalıştırma süreleri artarken, çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek.
TORBA YASA NE ZAMAN MECLİS’E GELECEK?
Bayramdan hemen sonra torba yasa görüşmelerinin mecliste başlaması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı düzenleme üzerinde sonra rötuşları yapıyor. Ardından yasa Meclis’e gelecek ve oynanacak. Kabul edilmesi durumunda ise milyonlarca kişinin geliri artacak aynı zamanda erken emeklilik kapısı aralanacak.