Taşerona kadro son dakika gelişmeleri için gözler Torba yasa çalışmalarına çevrildi. Yılbaşı öncesinde Meclis’te bütçe çalışmaları ve torba yasa çalışmaları sürüyordu. Torba yasa çalışmaları sebebiyle 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, Bağ-kur prim eşitleme gibi gündemlerin yanı sıra taşerona kadro düzenlemesiyle ilgili detaylar merak ediliyor.
Meclis yeni yıl itibarıyla tatile girdi. Tatile girmeden önce torba yasa kapsamında olan emeklilere 5000 lira ödenmesine ilişkin kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Taşeron işçiye kadro ile ilgili olarak ise gözler komisyon çalışmalarına çevrildi. Peki Taşerona kadro çıkacak mı, ne zaman? Taşerona kadro Meclis’e geldi mi? İşte, Taşerona kadro çalışmalarıyla ilgili son durum…
Taşerona kadro ile ilgili son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Yüz binlerce işçiye kadro verilmesi, istihdam ve sosyal güvence açısından merakla bekleniyor. Kadro sayesinde taşeron olarak çalışan işçiler, kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilecek ve bu sayede hem iş güvencesi hem de sosyal güvenceye kavuşacaklardır.
Geçtiğimiz aylarda geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından merak edilen "Taşerona kadro ne zaman verilecek? 90 bin taşeron işçiye kadro kimleri kapsıyor? TYP işçileri kadroya alınacak mı? KİT taşeron işçilerine kadroda son durum ne? Belediye şirket işçileri kadroya alınacak mı?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.
Kadro bekleyen TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Seçim öncesi eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taşerona kadro sorununun çözüme kavuşacağını belirtmişti. Ancak seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanması üzerine yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan konuya dair bir açıklamada bulunmadı.
2.torba yasanın Meclis'e sunulmasıyla heyecanlanan TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçileri yine gündeme alınmadı. Pes etmeden yetkililere seslenemeye devam eden TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçileri yerel seçim öncesi Meclis'ten kadro kararı alınmasını bekliyor.
Kadro bekleyen taşeron işçiler...
- Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
- Hastane bilgi işlem personelleri,
- Taşeron belediye şirket işçileri,
- ASM Grup Elemanları,
- VAKIFBANK güvenlikleri,
- Kamu çağrı merkezi çalışanları,
- Kiralık araç şoförleri,
- Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
- PTT taşeron işçileri,
- Taşeron itfaiyeciler
- TİGEM taşeron işçileri
- Kamu sosyal tesis çalışanları
- Türk Telekom taşeron firma çalışanları
- Zabıtalar
- PIKTES taşeron işçileri
- Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.
Seçim öncesinde taşerona kadro vaadi verilmesine rağmen, bu vaadin henüz gerçeğe dönüşmemesi, işçiler arasında hayal kırıklığı oluşturuyor. İşçiler, uzun süredir bekledikleri adil çalışma koşullarına ve sosyal güvenceli iş haklarına yeni yılda kavuşup kavuşmayacaklarını merakla bekliyor.
Vergisel düzenlemeler de içeren torba yasa, Meclis Genel Kurulunda 6 ve 7 Aralık 2023 tarihlerinde görüşüldükten ve ilk 43 maddesi kabul edildikten sonra, görüşülmesine, bütçe kanunu görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar ara verilmişti.
Bütçe kanununun 25 Aralık 2023 tarihinde kabulünün ardından torba yasanın görüşmelerine 26 ve 27 Aralık 2023 tarihlerinde kaldığı yerden devam edildi.
2024 yılında Meclise sunulacak torba yasasında neler var? Yeni yılda TBMM'ye sunulacak torba yasasında neler var? 16 Ocak’ta yeniden başlayacak Meclis yasama faaliyetlerini şubat sonuna kadar sürdürecek. Meclis'in, ocak ve şubat aylarında yoğun gündeminde ve torba yasa teklifinde aşağıdaki hususların yer alacağı açıklandı.
Özellikle erken emeklilik düzenlemesi bekleyen milyonlarca kişinin heyecanla takip ettiği ikinci torba yasa, ocak ayında TBMM'de görüşülecek. Torba yasada açıklanmayan maddeler merakla beklenirken uzun süredir kadroya alınmayı bekleyen TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçileri kendileri için de torba yasada bir madde bulunmasını talep ediyor.
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.
Torba Yasa'nın hazırlıkları devam ederken kadro ve özlük hakları için mücadele eden TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçilerinin mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce Torba Yasa ile çözüme kavuşması bekleniyor.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçilerine kadro meselesi de bulunacak. Taşerona kadro sorunun tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce işçi geride kimse bırakılmadan tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyor.
Ancak torba yasanın açıklanan maddeleri arasında TYP, KİT, taşeron, belediye şirket işçilerine kadro hakkında bir gelişme bulunmuyor. Meclis çalışmalarına tekrar 16 Ocak tarihinde başlayacak ve torba yasa kanun teklifi ele alınacak.
TBMM Genel Kurulu’nda yılbaşı öncesinde bazı kanun teklifleri kabul edildi. Torba yasanın ilk 43 maddesi arasında taşerona kadro çalışmaları yer almıyordu. İkinci 43. maddelik paketle ilgili çalışmaların ilk etabı tamamlandı.
TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve Samsun Milletvekili Ersan Aksu ile 120 milletvekilinin Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve teklif kabul edildi.
TBMM’de kabul edilen maddeler ise şu şekilde;
Teklifle, çalışan emeklilere 5 bin TL ödeme yapılacak. Denizcilik ile ilgili cezalar arttırılacak. Sosyal içerik üreticileri, metin, görüntü, ses, video gelirleri gelir vergisinden müstesna olacak. Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028'e uzatılacak.