DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası tarafından Tuzla Hidrodinamik Tersanesi’nde can veren 20 yaşındaki İbrahim Dal hakkında basın açıklaması yapıldı.
"KÜÇÜCÜK BİR ÖNLEM ALINSAYDI..."
Evrensel'in haberine göre İbrahim Dal’ın dubanın üstünde çalışırken denize düşerek yaşamını yitirdiğini hatırlatan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, “İbrahim, denize düştükten tam iki saat sonra denizden çıkarıldı. Cansız bedeni iki saat sonra sudan çıkarıldığında, üzerinde ne bir can yeleği vardı, ne de denize düşmesini engellemek için herhangi bir önlem alınmıştı. Yani küçücük bir önlem dahi alınsaydı, bugün arkadaşımız aramızda olacaktı.
Aynı, Yalova’da Sefine Tersanesi’nde alınmayan önlemler sonucu çıkan yangında hayatını kaybeden İbrahim Çiftçi gibi. Aynı geçen ay DESAN, PENDİK, ADA, DENTAŞ Tersanelerinde iş cinayetine kurban giden 4 işçi arkadaşımız gibi. Aynı bu senenin sadece ilk dört ayında iş cinayetine kurban giden 585 arkadaşımız gibi” ifadelerini kullandı.
“20 YILDA 30 BİNDEN FAZLA İŞÇİ ARKADAŞIMIZ İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ”
“İşçilerin hayatını ne yazık ki kâr etmekten daha değersiz gören bir düzen içerisindeyiz. Bu düzenin normali patronların kazanması için işçilerin ölümüne çalıştırılmasıdır” diyen Saygılı “Bu yüzden işçi ölümleri politiktir. Bu yüzden işçi ölümlerinin tamamı iş cinayetidir. Sadece işçi ölümleri değil, işten kaynaklı meslek hastalıkları ve buna bağlı ölümler de iş cinayetidir. Son 20 yılda 30 binden fazla işçi arkadaşımız, iş cinayetine kurban gitti. Bu bir savaş bilançosudur. Tersanelerdeki İş sağlığı ve güvenliği uzmanı işçilerin üzerine sorumluluğu yıkarak bu işten sıyrılamazsınız. Bu savaş bilançosunun esas sorumluları her geçen gün, kârlarına kâr katan patronlardır. Kuralsız ve çok yoğun saatler çalışılmayı, kural haline getiren taşeron sistemidir” dedi.
“TAŞERONLUK SİSTEMİ KALDIRILSIN”
Kuralsız, hukuka ve insanca çalışmaya aykırı çalışma koşullarının arkasında AKP iktidarının olduğunu belirten Saygılı şöyle devam etti: “Bu kadar iş cinayetine rağmen hiçbir mekanizması doğru şekilde çalışmayan ve patronların cezasız kalmasına sebep olan hukuk mekanizmasıdır. Ve tabii ki bu kadar ölüme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı birleşemeyen işçilerin, örgütsüzlüğüdür, bu durumun hala sürmesine sebep olan.
Bu yüzden diyoruz ki, kuralsız çalışmanın diğer adı olan taşeronluk sistemi kaldırılsın, sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın, sendika düşmanlığına son verilsin. İşçi sağlığı ve iş güvenliği için, üniversitelerden, meslek odalarından, barodan, sendikalardan ve öncü işçilerden oluşacak inceleme, araştırma ve yaptırım yetkisi bulunan bir komisyon kurulsun."