Binlerce kişi, taşerona kadro konusundaki belirsizlik nedeniyle merakla kadro verilme tarihini bekliyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 90 bin taşeron işçinin kadroya alınmasıyla ilgili yaptığı açıklama, taşeron işçilerin tepkisine neden oldu. Yeni bir gelişme yaşanmaması, çalışanların mağduriyetinin devam etmesine ve endişelerinin artmasına yol açmıştır.
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay da taşeron işçilerin durumuna çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin taşeron konusunu gündemden kaldırmaları gerektiğini ifade etmiştir. Bu durumda olan işçilerin hakları ve gelecekleriyle ilgili bir belirsizlik yaşanmasının önüne geçmek için hızlı ve etkili adımlar atılması gerektiğini belirtmiştir.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ise daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayında ya da daha erken bir tarihte 90 bin taşeron işçinin kadroya alınacağını belirtmiş, ancak şu an için geçici işçilerle ilgili sorunların olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini ifade etmiştir. Bu süreçte taşeron işçilerin beklentilerini karşılamak için somut adımların atılması, çalışanların mağduriyetinin giderilmesi açısından önemlidir.
Taşeron işçiler, kadroya alınmadaki gecikmeye tepki göstererek sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Uzun yıllar boyunca çalışmalarına rağmen hala kadroya alınmayan işçiler, yaşadıkları mağduriyetin son bulmasını talep ediyorlar ve haklarının savunulmasını istiyorlar.
Ayrıca, geçici işçilerin kadroya alınması için işkur aracılığıyla yapılan geçici işçi alımları TYP (Toplum Yararına Program) olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda çalışan işçiler, iş bitiminde işsiz kalmakta ve kıdem tazminatı gibi haklardan yararlanamamaktadır. TYP'liler de kadroya alınmayı ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedirler.
Taşeron işçilerin ve TYP'lilerin beklentileri, kadroya alınarak güvenceli bir iş hayatı yaşamak ve haklarından adil bir şekilde yararlanmaktır. Taleplerinin dikkate alınması ve konunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması, işçiler arasındaki endişelerin giderilmesine ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.