İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler açısından destek iş gücü oluşturmaktadır.
Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor. Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’ li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda yerel seçimler öncesi kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.
Uzun süren mücadelenin ardından EYT ve sözleşmeliye kadro düzenlemelerinin çözüleceğinin açıklandı. Sayıları on binleri bulan TYP işçileri de kadroya geçip geçemeyecekleri konusunu merak etmeye başladı.
Yürürlüğe girmesi beklenen bu düzenlemelerin ardından, sayıları on binleri aşan Toplum Yararına Program kapsamında çalışanların yani TYP'lilerin gündem olmaması vatandaşı meraklandırmaya devam ediyor.
Toplum yararına çalışanların kadroya alınıp alınmayacağı konusu henüz belirsizliğini korusa da TYP işçileri Twitter ve sosyal medya platformları üzerinden etkinlikler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.
Ancak torba yasasında TYP işçilerinin kadrolaşması bulunmuyor.