Kamuya bağlı kurumlarda kadrosuz olarak çalışan ücretli öğretmenlerin maaşları enflasyonun altında eridi. Günümüz Türkiysi'nde hâlâ atanamayan öğretmenlerin olması ve asgari ücretten daha az maaş almaları büyük tepkilere sebep oldu.
Geçtiğimiz günlerde Ankara Ulus meydanında toplanan ve miting yapan ücretli öğretmenler, ''öğretmenlere köle muamelesi yapılıyor, iş gücü olarak görülüyor,'' diyerek tepkilerini dile getirdi.
Çalıştıkları kurumlarda atama sorunu yaşayan öğretmenler, sözleşmeli kadrolu ayrımının kalkması gerektiğini, zincir marketlerde Millî Eğitim Bakanlığındaki kadar öğretmenin çalıştığının altı çizildi.
Hatay'da meydana gelen deprem felaketinin ardından, afet bölgesinde çalışan personellere yönelik ödenecek tazminat açıklaması kadrolu personelleri sevindirirken, bölgede çalışan ücretli öğretmenlerin taleperinin başka bahara kalmasına sebep oldu. Diğer yandan, öğretmen olmalarına rağmen şuan işçi muamelesi gören,özlük haklarında mahrum olan öğretmenler, kadro talep etmelerine rağmen talepleri karşılık bulmadı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer komuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, ''Eğitim sisteminin yalnızca eğitim sorunu yok. 24 Kasımda müjde müjde müjde dedi, öğretmende ikramiye var sandı, 24 kasım geldi geçti, ikramiye hâlâ gelmedi. Atanamayanlar var, ücretli öğretmenler var,'' diyerek vermiş olduğu desteği dile getirdi.
Eğitim sisteminin yalnızca eğitim sorunu yok.Atanamayanlar var, ücretli öğretmenler var. Çırak ve stajyerlik yapan öğrencilerimizin haklarını düzenleyin.24 Kasımda "müjde müjde müjde" dedi, öğretmende ikramiye var sandı, 24 kasım geldi geçti, ikramiye hâlâ gelmedi. pic.twitter.com/OipqAyqfep
— Ömer Fethi Gürer (@fethigurer) November 15, 2023
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER NE İSTİYOR?
Kamuda ücretli olarak çalışan öğretmenler, konunun çözülmemesinin ardından, taleplerini sıraladı. Ücretli Öğretmenler Derneği'nin sosyal emdya hesabından paylaştığı yazıda, ''Ücretli Öğretmenlerin sorun ve taleplerine istinaden bizler, Ücretli Öğretmen Dernekleri olarak ortak bir çalışma yapmış olup çalışma neticesinde alınan kararları ve devletimizden beklentilerimizi siz değerli kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ücretli Öğretmenlik,
MEB 'in resmi olarak kabul etmediği; ancak öğretmen açığını gidermek amacıyla gayri resmi süreklilik arz eden (5,10, 15... 25..yıl gibi) öğretmenlik vasıflarına haiz ve liyakat sahibi öğretmenler arasından ek ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirilmesi esasına dayanan bir uygulamadır.
Ücretli Öğretmenler, bütün resmi iş günlerinde görevlerinin başlanında oldukları halde kanunlardan kaynaklı eksiklik ve kurumlanın farklı uygulamaları sonucunda sigorta primleri tam yatırılmayıp, resmi tatil ve olağanüstü tatil günlerinde (kar, salgın, hastalık vb.) kendi tercihleri dışında zorunluluk nedeni ile aktif derse giremedikleri için o iş günlerinde primleri eksik yatırılmakta, öğretmenlerimize o gün için ücret ödenmemektedir. Bu durum hak kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle ücretli öğretmenlerin emekli olabilmeleri mümkün olmamaktadır.
Ücretli Öğretmenlik (ek ders ücreti ile çalıştırılmak) eğitimin kanayan yarası haline gelmiş ve sorunlara kalıcı çözümler bulunmamıştır. Bütün bu nedenlerden dolayı, Ücretli Öğretmenlerin yaşadığı sorunların kalıcı çözüme kavuşturulması, ülkemizdeki öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlerin tecrübelerinden faydalanılarak karşılanması ve ek ders ücreti ile çalışan öğretmenlerimize özlük haklarının teslim edilmesi amacı ile eğitim politikacılarının ve eğitimle ilgilenen yetkililere yol gösterici olacağını düşündüğümüz ortak bir çalışma yapmaya ihtiyaç duyulmuştur.
Hiçbir sosyal hakkı olmadan ücretli öğretmenlik adı altında çalışan öğretmenlerimize olası kadro ihdasında,
Talebimiz:KPSS ve aktiflik şartları aranmaksızın, öğretmenlik vasfı taşıyan (Eğitim fakültesi mezunu ve formasyon eğitimi almış) öğretmenlerimizin prim gün sayısı üstünlüğüne göre öğretmen olarak atamalarını talep ediyoruz,'' diyerek hükümete seslendi.
Sorunun ortadan kaldırılmasını talep eden öğretmenler, ek mesai yapmalarına rağmen haklarını alamamakla beraber, çoğu zaman ücretleri kesintiye uğradığı belirtildi.
Konunun çözülmemesinin tolumsal adaletsizliğe yol açtığını belirten mağdurlar, mülakat sistemini istemediklerini belirterek, hükümete atama çağrısında bulundu.
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, atama bekleyen öğretmenlerin sesini Meclis kürsüsünde duyurdu. Ücretli öğretmenlerin asgari ücretten daha az maaş aldığını belirten Sümer şu ifadeleri kullandı.
''Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında hâlâ atanamayan öğretmenler, mülakat sorunu, ücretli öğretmenlerin asgari ücretten daha az maaş almasıyla anılmak Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmamaktadır. İktidar derhâl bu sorunu çözecek gerekli adımları atmalıdır.''dedi.
Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında hâlâ atanamayan öğretmenler, mülakat sorunu, ücretli öğretmenlerin asgari ücretten daha az maaş almasıyla anılmak Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmamaktadır.
— Öğretmen TR ???????? (@TRogretmen) October 31, 2023
İktidar derhâl bu sorunu çözecek gerekli adımları atmalıdır.@orhanssumer ????????… pic.twitter.com/sKqOXCh7Xb
Çoğu partinin milletvekillerinin Meclis Kürsüsünde soru önergesi sunmasına rağmen konuya ilişkin henüz bir çalışma başlatılmadı.