Üniversite mezunu olup, devlet kurumlarında işçi olarak çalışan mezunlar, statü değişikliği bekliyor. Peki gündemden düşmeyen konu hakkında çalışma başlatılacak mı?
Devlet kurumlarında, üniversite mezunu olmalarına rağmen işçi gibi çalışan mezunların statü değişikliği bekleyişi sürüyor. Türkiye'de çeşitli üniversitelerden mezun olan ancak devlet kurumlarında vaasıfsız işçi olarak gösterilen vatandaşlar, 2015'te 3. dönem Toplu iş Sözleşmesi'nde alınan kararda 36. maddenin yürülüğe girmesi için taleplerini bir kez daha yineledi.
ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLERE STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ GELECEK Mİ?
Devlet kurumlarında 4857 sayılı Kanununa tabi sürekli işçi statüsünde ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu üniversiteli işçiler, yasal düzenleme ile isteklerine bağlı olarak memur kadrolarına geçmeyi talep ediyor.
Üniversitelerin aynı bölümlerinden mezun olup, aynı birimde çalışan, aynı işi yapan, aynı unvana sahip iki kamu çalışanının statü farkıyla memur ve işçi olarak ayrılması ve intibak, görevde yükselme, tayin, terfi gibi özlük haklarından aynı şekilde faydalanamaması ile kamuda eşitlik ilkesi ve iş barışı bozulmaktadır.
Üniversiteli işçiler derneği sosyal medya hesabından paylaşmış olduğu yazıda, ''Yüksek Öğretim Kurumlarının ön lisans, lisans ve yüksek lisans bölümlerinden mezun olup Kamu Kurum ve kuruluşlarında, Bakanlıklarda, Belediyelerde, Özel İdarelerde ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabii olarak sürekli işçi statüsünde çalışanların çalışma koşullarını iyileştirme, memurlar gibi yasal haklara haiz olabilmek amacıyla yasal düzenleme ile statü değişikliği talep etmekteyiz,'' diyerek statü değişikliği taleplerini bir kez daha yineledi.
Hükümetin birçok sorunu ele alıp çözmesinin ardından, üniversteden mezun olup, kurumlarda işçi olarak çalışan vatandaşlar özlük hakları konusunda çalışma yapılmasını talep ediyor. Üniversite mezunu işçilerin sesini duyurmak için kurulan Üniversiteli İşçiler Platformu altında bir araya gelen vatandaşlar, 4 Nisan 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı yasa kapsamında sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte verilmesi gereken statü değişikliği hakkının iade edilmemesine tepki gösterilirken, bakanlık tarafından konuya ilişkin henüz bir çözüm getirmedi.