Üniversite mezunu olmalarına rağmen vasıfsız işçi olarak çalışan birçok üniversite mezunu işçi yetkililerden özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Kurumlara mesleğini yapmak üzere alınan fakat memur olarak değil vasıfsız işçi olarak istihdam edilen üniversite mezunları haklarında iyileştirme yapılmasını talep ediyorlar.
Üniversiteli işçiler arasında yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış mühendisler, biyologlar ve kimgayerler gibi farklı meslek gruplarından insanlar bulunuyor.
Üniversiteli işçiler aldıkları eğitim ve deneyimin hak ettikleri iş koşullarına yansıtılmasını istiyor. Üniversiteli işçiler aynı kurumda aynı işi yaptıkları memurlarla aralarındaki maaş ve özlük haklarındaki farklılığın giderilmesini talep ediyor. Üniversiteli işçiler taleplerini yetkililere iletmek için sosyal medya gibi çeşitli platformlardan statütü çağrısı yapıyor.
Mevcut koşullardaki yüklerininin yanında memur statüsüne geçirilmeleri halinde devlete ekstra bir yük oluşturmayacaklarını belirten üniversiteli işçiler özlük haklarının iyileştirilmesini ve memur statüsüne geçmeyi isteyerek yetkililere sesleniyorlar.
Peki Statü Değişikliği Ne Zaman Olacak?
Üniversiteli işçiler yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili bir çözüm bekliyor ancak konuya dair henüz bir gündem bulunmuyor. 5620 sayılı yasa ile getirilen sözleşmeli personel düzenlemesi kapsamında, kendilerine verilmesi gereken memur statüsünün verilmemesine tepki gösteren üniversiteli işçiler 2015 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınmamaları nedeniyle görevde yükselme, unvan değişikliği ve tayin gibi haklardan yararlanamıyorlar. Bu nedenle, üniversiteli işçiler, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için çeşitli platformlarda seslerini duyurmaya devam ediyorlar.