Halk Eğitim ve BELMEK'te kadrosuz olarak görev yapan usta öğreticiler, kadro olmadan çalışmanın getirdiği sorunlara dikkat çekiyor. İşçi statüsündeki bu eğitmenler, maaşlarındaki eşitsizlik ve sosyal haklardaki adaletsizlik nedeniyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Kıdem ve ihbar tazminatı hakları olmayan bu eğitmenler, iş güvencesi ve yıllık izinlerden de yararlanamıyor. Bu durum, maddi sıkıntılar yaşamalarına ve geleceklerini güvence altına alamamalarına neden oluyor.
Usta öğreticiler, maddi sıkıntılar yaşamalarının yanı sıra iş güvencesi olmaması nedeniyle baskı altında hissedebiliyorlar. Kadro talepleriyle birlikte, iş güvencesi sağlanması ve özlük haklarının düzenlenmesi için mücadele eden eğitmenler, haklarını aramaya devam ediyorlar.
Eşit İşe Eşit Ücret İstiyorlar
Usta öğreticiler, eğitim kurumlarında görev almanın, sadece mevsimlik işçi statüsüne tabi tutulmalarının adil olmadığını savunuyor. Eğitimde kalitenin artması için emek harcayan bu öğreticiler, eşit işe eşit ücret taleplerini vurguluyorlar. Aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücretlerle karşılaşan usta öğreticiler, bu durumun motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Eğitimciler, sözleşmelerinin güvence altına alınmasını ve eşit işe eşit ücret prensibinin uygulanmasını istiyor. Ayrıca, kadro talepleri de gündemde olan usta öğreticiler, mesleklerine daha iyi odaklanabilmek ve öğrencilere daha kaliteli bir eğitim sunabilmek için destek bekliyor.
Meclise taşındı!
CHP Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Üyesi Sayın Ahmet Önal, usta öğreticilerin kadro taleplerini ve yaşadıkları tüm sorunları TBMM'ye taşıdı.
Önal, " Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştırdığı usta öğreticilerimizi memur ve veya sözleşmeli personel olarak kabul etmezken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da usta öğreticilerimizi işçi saymamaktadır. Oysaki Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri olan kalifiye eleman sıkıntısı usta öğreticilerimiz sayesinde büyük ölçüde giderilmekte ve usta öğreticilerimiz ekonomiye ciddi katkıda bulunmaktadırlar. Buna rağmen geçici personel olarak istihdam edilen, bu nedenle de iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılan, her yıl görev alıp almama konusunda endişe yaşayan, hiçbir özlük hakkına sahip olmayan, ücretleri resmi tatillerde bayramlarda kesilen, aldıkları ücret asgari ücretin bile altında kalan, kadrosuz usta öğreticilerimizin dramı iktidar tarafından halen görülmüyor. MEB'e bağlı çalışan usta öğreticilerin tek istekleri kadroya geçmek, amirlerinin keyfiyetinden kurtulmak, adil ve insanca çalışma koşullarına kavuşmaktır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, Halk Eğitim Merkezleri'nde büyük fedakarlık ve özveriyle görev yapan usta öğreticilerimizi derhal kadroya almalı ve mağduriyetlere son vermelidir." ifadelerinde bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştırılan #UstaÖğreticilerin kadro taleplerini ve yaşadıkları tüm sorunları TBMM'ye taşıdık. #MEB#UstaÖğreticiler#Kadro pic.twitter.com/gYVoPjt3tT
— Av. Ahmet Önal (@onalahmet71) November 7, 2023