Mevcut işlerini kaybetmek istemeyen asker adayları, 122 bin 351 TL olan asker adayları kışlasız makul bedelli askerlik istiyor.
Bilindiği üzere, bedelli askerlik konusu, 2019'da Meclis'te kanun teklifi ile onaylanmıştı. Diğer yandan mevcut işlerini kaybetmek istemeyen asker adayları, kışlasız bedelli askerlik yapmak için, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e vermiş olduğu dilekçler karşılıksız kaldı. Bedelli askerlik yapanlara 28 gün askerlik yaptırmanın maliyeti de cep yakarken, yüksek meblağlar ödeyen vatandaşlar, verdikleri paranın boşa gitmesini istemiyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bedelli askerlikteki 28 gün şartına ilişkin daha önce yapmış olduğu açıklamada, "Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir" şeklinde açıklama yapmıştı.
BEDELLİ ASKERLİKTE KIŞLA ŞARTI KALKACAK MI?
Yazıcı, asker adaylarının merak ettiği bedelli askerlikte 28 gün sınırı kalkacak mı sorusuna ilişkin verdiği yanıtlarla son noktayı koymuştu, Hayati Yazıcı, daha önce yapmış olduğu açıklama şu yöndeydi:
"Siyaset sorunlara karşın duyarsız kalamaz. Askerliği her Türk gencinin yapması gereken onurlu bir görev. Ancak gençlerimiz isteseler bile hemen askere gitmeleri mümkün değil. TSK'nın silah altına alacağı kadrosu belli. Yılda en fazla 350 bin kişi. Ancak askere gidememiş 5 milyon dolayında Türk genci var, 3-5 yılda bir bu birikim oluyor. Bedelli askerlik talepleri geliyor. Adam iş kurmuş, iş edinmiş. Özelde kamuda çalışıyor. Askere ne zaman çağrılacağı konusunda beklenti içerisinde" diyerek sözlerine devam eden Yazıcı, "Apar topar askere gitmesiyle işini kaybetme kaygısı var. İş kaybetmeyle ilgili kaygılar vardı. 28 gün temel eğitimi alsın, durmasını kalkmasını, koşturmasını, silah kullanmayı öğrensin diye 28 günlük eğitim konulmuştur. Kanun teklifinde karşılandı kamuda özel sektörde çalışan ücretsiz izinli sayılacak. Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır'' dedi.
BEDELLİ ASKERLİKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmadan fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak.
Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.
Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de bu haktan vazgeçmemiş olmak.
Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya
kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmak ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmaktır.
BEDELLİ ASKERLİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI ŞUNLARDIR:
Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmamış olanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.
Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarı ile Kanun’un 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.
Kura veya sınıflandırma işlemi sonucunda bedelli askerliğe seçilmek.
Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaktır.
Bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler;
Müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlardan istekli olanlar e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden,
Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlardan, bu tarih dâhil, istekli olanlar askerlik şubelerinden kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar müracaat edebilir.
Yükümlüler bedelli askerlik kapsamında temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunabilir ve müracaat yılının son mesai günü, mesai bitimine kadar celp dönemi tercihini e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden, müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlar sadece askerlik şubesinden güncelleyebilir.
Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler ile 2’nci maddenin (a) fıkrası kapsamındakilerden iki aylık süre içinde ödeme yapmayanlar birinci maddedeki müracaat şartlarını sağlamaları halinde bedelli askerliğe yeniden müracaat edebilir. Her başvuruda Kanuna göre hesaplanan bedel miktarı peşin olarak ödenir, ödenecek bedel tutarı önceki ödemelerinden mahsup edilmez. Kura sonucu bedelli askerliğe seçilmeyenlerin ödedikleri bedel tutarı, askerlik şubelerine başvurularını müteakip kendilerine iade edilir.
Müracaat edilen yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar ödemelerini yapanlar müteakip yıl silahaltına alınmak üzere kura veya sınıflandırma işlemine tabi tutulur.
Ödemelerini müracaat edilen yılı takip eden yıl içinde yapanlar, ödemenin yapıldığı yılı takip eden yıl silahaltına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Bunlar celp tercihlerini askerlik şubelerinden güncelleyebilir.
BEDELLİ ASKRLİKTE KIŞLA ŞARTI KALKACAK MI?
Vatandaşlar belli mikar ödeyip, kışla şartını uzaktan icra etmek istemektedirler. Bir çoğu doktor, mühendis, hakim bedelliye çalışanı olan vatandaşlar, bedelli askerlik yapmak yerine çalıştıkları işlerde daha verimli olacaklarını belirterek, ödedikleri yüksek meblaların boşuna gitmesini istememektedirler. Bedelli askerlikte 28 gün sınırının kaldırılması hem devletin yararına hem de vatandaşların yararına olacağı düşünülmektedir.