Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanları statü değişikliği haklarının çözüme kavuşması için birçok mecrada başlattıkları çalışmaların karşılığını alabilmek için büyük çaba sarf ediyor. Çalıştıkları yerlerde asıl işinden çok çaycılık gibi işlerle uğraşıyorlar. Çalışanlar Genel idare hizmetleri sınıfına geçirilerek, özlük haklarının iyileştirilmesini istiyor.
Kamu kurumum ve kuruluşlarında çalışan birçok işçin sorunlarının çözülmesinin ardından, sıranın YHS'de olduğunu ifade eden personeller bu süreçte Kendilerinin yalnız bırakıldığını ve aralarında çok sayıda üniversite mezununun da olduğunu ifade ederek memur kadrosuna geçmek istiyorlar.
Konuya ilişkin açıklamaların gelmemesi, görevde yükselme sınavı ve yetersiz kadro verilmesi YHS personellerinin statü değişikliği yapmasındaki en büyük engellerin arasında yer alıyor.
GÖREV ALDIKLARI YERLERDE İŞLERİ BELLİ DEĞİL
YHS mağdurlarınının çoğu üniversite mezunu olmalarına rağmen statü değişikliği statü değişikliği talepleri çözüm bulmuş değil. Peki yaşadıkları sorunlar neler?
Bu süreçte Görevde Yüseklem Sınavı'nın yapılmaması ve sayılarının çok fazla olmasına rağmen kadro alımlarının yetersiz olması, personelin kariyerinde gelişme isteğini sınırlamakta ve mental sağlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda görev aldıkları yerlerde yaptıkları işlerin tam net olarak belirlenmemesinden dolayı tepkilerini sürdürüyorlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki eksiklikler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfına yönelik ek gösterge belirlenmemesi de adil olmayan bir duruma yol açmaktadır. Eşit işe eşit ücret prensibinin gerekliliği göz önüne alındığında, benzer görevlerde çalışan farklı unvanlardaki memurlar arasındaki ücret farkının giderilmesi önemlidir.