Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller kamunun üvey evlatları olduklarını söyleyerek bir defaya mahsus statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.
Çok ağır şartlarda, mobbing altında, görev tanımı olmadan çalışmakta olan YHS personelleri görev tanımları olmasını ve eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını istiyor. Çalıştıkları kurumda görev tanımları olmadan çalışan ve birçok işi icra eden yardımcı hizmetler sınıfı personelleri aldıkları eğitime göre statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.
YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkânı bulamamakta.
YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkânı bulamamakta.
Taşeron ve sözleşmeli personele kadro konuları sık sık gündem olurken ve çalışmalar yürütülürken birçok alanda çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin dikkate alınmaması da YHS adı altında çalışanları olumsuz etkilerken iş motivasyonlarını da düşürmekte.
Meclis'in açılmasıyla birlikte taleplerini haykırmaya devam eden yardımcı hizmetler sınıfı personelleri daha fazla oyalanmak istemezken statü değişikliği yapılmasını bekliyor.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİ NE İSTİYOR?
Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu altında bir araya gelen YHS personelleri, 1 defaya mahsus eğitim durumlarına göre Genel İdari ve Teknik Hizmetler Sınıflarına Geçiş hakkı taleplerini şu maddelerle açıklıyor:
- Tanımsız görevlendirilmenin çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getirmesi.
- Eğitim durumuna tezat personel israfı diyebileceğimiz hali ile bulunduğu kurumunda imajına ters gelen vaziyeti için.
- 58 yıllık YHS kadrosunun ortaya çıkma gereksinimlerinin ömrünü tamamlaması sebebiyle mensubu bulunan personeli atıl vaziyete getirdiği için.
- Kariyer, özlük, mali durumlarının 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu'nda memur görünümleriyle bağdaşmaması için.
- Görevde Yükselme Sınavlarının kararının bakanlık ile kurumlara bırakılıp, düzensiz ve uzun süre yapılamadığı gibi açılan kadro yetersizliği, kadro derece sorunu ve mülakat engelleriyle gelecek İş hayatında ciddi olumsuzluk yaşanması.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nın kaldırılması Meclis'e taşındı!
Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelleri statü değişikliği taleplerinin gerçekleştirilmesi için birçok mecrada çalışmalar yürütüyor. Türkiye Büyük Millet Meclis'i komisyonuna e-dilekçe yazan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli imza toplayarak şu taleplerde bulunuyor:
Çalışma şekli memurlukla ilgisi olmayan, mesai kavramı değişken, beden işi ve aşırı iş yükü olan, görev tanımı bulanık olan ve aslen “İşçi” pozisyonunda olması gerekirken “Yardımcı Hizmetler Sınıfı” adıyla 1965 yılında Devlet Memurluğu Kapsamına alınmıştır.
“Yardımcı Hizmetler Sınıfının görev ve sorumlulukları ucu açık ve geniştir. Aynı hizmet sınıfında görev yapan 13 farklı mesleki kadro yer almakta ve amirin vicdanıyla doğru orantılı olarak bekçilik, bahçıvanlık, kalorifercilik, aşçılık, temizlikçilik, taşıma, teknisyenlik, kurye, danışmanlık, sekreterlik, santral, güvenlik görevlisi, boyacı, çaycı gibi birçok iş yaptırılmaktadır. Son zamanlarda eksik istihdam, personel yetersizliği v.b nedenlerle de memurluk, muhasebe, taşıma-kitap -okul/derslik yapımı ihalesi gibi birçok yeni görevlerde yüklenmektedir.
1965 yılında ve sonraki yıllarda; Okul ve Kurumların tamamı sobalı olması ve ısıtma, taşıma, boya gibi işlemlerinin yapılması için yardımcı hizmetler sınıfına ihtiyaç vardı. 58 yıl boyunca Yardımcı Hizmetler Sınıfı görevini hakkıyla yerine getirilmiş ve görevini tamamlamıştır. 2023 Yılı Türkiye’nin 2. Yüzyılıdır. Yardımcı Hizmetler Sınıfına 2.Yüzyılda ihtiyaç yoktur. YHS-Yardımcı Hizmetler Sınıfı Devlet Memurluğu kapsamından çıkarılmalıdır. Daha adil bir bakış mümkündür.
Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunan personelin kurumlardaki ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde çalıştırılabileceği gibi çok geniş bir tanımı olması ve bu sınıfın içinde bulunan yirmi iki unvanın ayrı ayrı görev tanımının da olmaması sebebiyle amirleri tarafından ünvanları göz ardı edilerek Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda bulundukları gerekçe gösterilerek ünvanı ile uyumsuz işlerde çalıştırılmaktadırlar.
Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin kadro unvanlarına ilişkin görevlerin sınırının belirtilmemiş olması bu personele kurumlarında pek çok işin gördürülebileceği personel olarak bakılmasına neden olmaktadır. Ayrıca hukuki yönü olmamasına rağmen bazı görev ve işlerin yardımcı hizmetler sınıfı personeline gördürülmesi, zaman içinde söz konusu görevlerin ilgililerin unvanı ile özdeşleşmesi ve haklı olarak bu görevi yapmak istememelerinde ise sorunlu personel olarak düşünülmesine sebep olmaktadır.
Buna Göre; 1- Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan tüm kamu görevlileri eğitim durumlarına uygun GİH kadrolarına atanmalıdır. 2- Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapıp “İşçi” kadrosuna atanmak isteyenler ise İşçi Kadrosuna atanması, 3- Aşçı ve Aşçı/teknisyen yardımcılarının ise “Meslek” olması nedeniyle geçişlerinin “Teknik Hizmetler Sınıfı” olarak düzenlemesi, 4- Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması ve geçiş sürecinde yaşanılacak sorunların çözümü ilgili sendikaların, meslek kuruluşlarının ve derneklerin paydaş olacağı “Komisyon Kurulması” “Yardımcı Hizmetler Sınıfının” kaldırılması ve eğitim durumlarına uygun kadrolara atanması durumunda büyük bir MEMNUNİYET HALKASI yaratacaktır.
YHS personelinin genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi AK Parti'ye iletildi!
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci beraberindeki heyet AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’i ziyaret ederek memur ve emeklilerin çözülmesini istediği sorunları iletti.
Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve sendika başkanları, AK Parti Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler’e de memurların ve emeklilerin acil çözüm bekleyen sorunların yer aldığı raporu sundu.
İşte Genel Başkan Önder Kahveci'nin AK Parti'ye iletmiş olduğu talepler;
1- 1. dereceye gelen kamu görevlilerinin tamamına 3600 ek gösterge verilmesi, bu çerçevede TRT personelinin ek göstergeden kaynaklı sorunlarının çözülmesi,
2- Yardımcı hizmetlilerin genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi,
3- Kamu görevlilerine yapılan 8 bin 77 TL'lik ilave ek ödemenin emeklilerimize de yapılması,
4- Vergide adaletin sağlanarak, kamu görevlilerinin vergi dilimlerinin yüzde 15’e sabitlenmesi,
5- 2008 yıl öncesinde işe başlayanlarla 2008 sonrasında başlayanlar arasındaki sosyal güvenlik hakları bakımından ortaya çıkan farklı uygulamaların giderilmesi konularını AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e iletti.
Genel Başkan Önder Kahveci; AK Parti Grup Başkanına sunmuş olduğu konuların, kamu görevlilerinin büyük çoğunluğunun sorunlarını çözebilecek nitelikte olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
Memurlarımız ve emeklilerimiz TBMM’den çıkacak olumlu bir kararı beklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 3600 ek gösterge konusunda vermiş olduğu sözün hayata geçmesi bakımından da önem taşıyan raporumuzda Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuya ilişkin hazırlamış olduğumuz kanun teklifimizde yer almaktadır.
2023 yılı sona ermeden kamu çalışanlarının yüzlerini güldürecek düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak bu talep ve beklentilerin sonuca ulaştırılması konusunda takipçi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.