Geçtiğimiz günlerde maaşlarına yapılan zammı az bularak eylem yapan Trendyol ve Hepsiburada'nın kargo çalışanlarına Yemek Sepeti çalışanları da eklendi.
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜMTİS) üye olan ve sendikalaştıkları için iş kolları değiştirilen Yemek Sepeti kuryeleri ve depo işçileri; düşük ücret zammını engellemek için ve sözleşmede dayatılan maddelere karşı bugün toplandı. Emekçiler, basın açıklaması yaparak taleplerini yineledi.
TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen basın açıklaması yaptı
2001 yılında kurulan Yemek Sepeti’nin giderek büyüdüğünü, özellikle pandemi döneminde kârını ikiye katladığı halde çalışanlarına düşük ücretleri reva gördüğünü, sendika hakkını tanımadığını ve Esnaf Kurye sistemiyle sigortasız, güvencesiz, esnek ve sendikasız çalıştırdığını açıkladı.
Tepkiler üzerine işverenin gece geç saatlerde ücret artış oranlarını açıkladığını belirten Türkmen, açıklanan yeni ücret zammının TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının ve asgari ücret artış oranının bile gerisinde olduğunu, adeta işçilerle dalga geçildiğini ifade etti.
''En düşük ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır''
“İşverenin ilan ettiği enflasyon oranlarının bile altında olan bu ücret artış oranlarını kabul etmiyoruz. Ücret ve prim artış taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz” diyen Türkmen konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;
“Bugün, asgari ücretin temel ihtiyaçları bile karşılamaya derman olamadığı, TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 36’lara dayandığı koşullarda yapılan bu zammın kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır. Başta gıda maddeleri olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar sebebiyle alım gücü gerilemiştir. İşçiler ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Bu nedenle Yemek Sepeti işçileri, sefalet ücretini asla kabul etmeyecektir. TÜİK tarafından açıklanan sahte enflasyon oranında değil gerçek enflasyon oranında bir ücret artışı yapılmalıdır. En düşük ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır. “
Sendika üyesi işçilere yönelik mobbing
Türkmen, ''Çalışanlarına düşük ücret dayatan Yemek Sepeti’nin, sendika hakkına da tahammül göstermediğini ifade eden Türkmen şunları dile getirdi; “Sendikamız, Yemek Sepeti’nde örgütlenerek kanunun aradığı çoğunluğu sağlamıştır. Yemek Sepeti işvereni ise yasal boşluklardan faydalanarak sendikamızın çoğunluk tespitine itiraz etmiştir. Bununla da yetinmeyerek, çeşitli hileli yöntemlerle işyeri NACE kodlarını değiştirip Taşımacılık işkolunda olan işyerlerini Ticaret-Büro işkolunda göstermiştir. Sendika üyesi işçilere yönelik mobbing uygulamalarıyla, sürgünlerle, işten çıkarma gibi saldırılarla ve istifa baskılarıyla sendikal örgütlülüğü engellemeye çalışan Yemek Sepeti işvereni, bir taraftan da bünyesindeki işçileri, işçilik haklarından vazgeçirip Esnaf Kuryeliğe geçmeleri için baskı uygulamaktadır. “ dedi.
Esnaf kurye modeli hakkında açıklama
Esnaf kurye adı verilen modelin bugün sigortasız, sendikasız ve güvencesiz çalıştırma modelinin ta kendisi olduğunu, Aracını Al Gel Kendi İşinin Patronu Ol gibi süslü sloganlarla cazip gösterilen Esnaf Kurye modelinde işçilikten doğan hakların olmadığını belirten Türkmen konuşmasına şöyle devam etti:
“İşçilere şahıs şirketi kurdurularak sorumluluktan kaçan işveren, bu yöntemle SGK primi, araç yakıt ve bakım masraflarını işçiye yüklemektedir. Bu sistemde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve çalışarak emekli olma hakkı yoktur. İşçinin ve çocuklarının sağlık sigortası yoktur. Senelik izin hakkı yoktur. Bayram tatili, hafta tatili hakkı yoktur. Kaç saat çalışırsa çalışsın fazla mesai hakkı yoktur. Yani bu modelde emeğin hunharca sömürüsü vardır. Bu sistemde işçinin toplu pazarlık yapma hakkı da yoktur. Dolayısıyla sendika hakkı da yoktur. İşçi, eline geçen para ile Bağ-Kur borcunu, yakıt parasını, aracının tamir ve bakım masraflarını ödediğinde elinde asgari ücret seviyesinde bir kazanç kalmaktadır. Hatta hastalanır ya da bir kaza geçirirse elinde asgari ücret bile kalmayacaktır. Aşırı kâr hırsı, yeterli denetimlerin yapılamaması, Taşımacılık işkolumuzdaki rekabet ve her geçen gün katlanarak artan işsizlik nedeniyle esnek ve güvencesiz çalışma modelleri giderek artmaktadır. İşverenler, Esnaf Kurye adını verdikleri bu sömürü sisteminde de kârlarına kâr katarken işçileri sendikasızlaştırmak istiyorlar. Nitekim, Trendyol, Hepsi Ekspres, Scotty işçilerinin isyanının altında yatan da bu modelin yarattığı olumsuz sonuçlardır. “
''Meşru ve demokratik haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz''
“Kimse meydanı boş sanmasın. Gücünü birliğinden alan sendikamız, Yemek Sepeti işçileri, sendikal haklarına kavuşana kadar mücadelesini sürdürecektir.
Yemek Sepeti işverenini bir kez daha uyarıyoruz;
-Sendikamızın, çoğunluğu sağladığına ilişkin Bakanlık tespit kararına itirazınızı geri çekin;
-İşçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkını tanıyın;
-Düşük ücret dayatmalarına ve esnaf kurye dayatmalarına derhal son verin.
Aksi halde, üretimden gelen güç de dahil; meşru, yasal ve demokratik bütün haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğiz.”
Türkmen basın açıklamasına destek verenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.