Kamu kurumlarında görev yapan "Yardımcı Hizmetler Sınıfı" personeli, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur kadrosuna geçiş yapmak için taleplerini dile getirmeye devam ediyor.
Uzun yıllardır emek vererek çalışan bu personeller, kamu kurum ve kuruluşlarında ağır çalışma şartlarına maruz kaldıklarını ve bu durumun çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ayrıca geçici işçi statüsünde çalışmalarına ve düşük ücret almalarına da artık bir son verilmesini istiyorlar.
Bu nedenle, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yapılan taleplerin yanı sıra, YHS personelleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 1 defaya mahsus olmak üzere memur kadrosuna geçmeyi umut ediyorlar.
Eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılması talebinde bulunuyorlar!
YHS personelleri, eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılması talebinde bulunuyorlar. Bunun nedeni ise; eğitim seviyesi yüksek olan personeller, görevlerinde daha kalifiye işler yaparken, düşük eğitim seviyesindeki çalışanlar ise daha basit işlerde çalıştırılmaktadır. Bundan dolayı adil bir şekilde düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan çalışanlar, haklarının korunması için yetkililerden destek bekliyorlar.
YHS personellerinin motivasyonu yükselecek!
YHS personelleri taleplerinin karşılanması ve çalışma şartlarındaki iyileştirmeler düzeltildiğinde motivasyonlarının da artacağını düşünüyorlar. Bundan dolayı, yetkililerin YHS personellerinin çalışma koşullarını ve haklarını göz önünde bulundurarak adil bir şekilde davranmaları gerekmektedir.
YHS personelinin yaşadığı sorunların önündeki engeller neler?
Yardımcı Hizmetler Sınıfı adı altında; kamu kurum ve kuruluşlarında teknisyen yardımcısı, hizmetli, aşçı, kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, şoför, bekçi gibi çeşitli unvanlarda çalışan memurlar sendikalarını kurarak sorunlarını dile getirmeye çalışıyorlar, ancak hala yeterli bir çözüme ulaşamadılar. Yıllardır bu konuda bir adım atılmadığı gibi Görevde Yükselme Sınavı açılmaması ve açılsa bile yetersiz sayıda kadro açılması da YHS personeline yükselme imkânı tanımıyor.
Buna ek olarak, YHS personelinin kadro unvanlarına ilişkin görev tanımları belirgin değil ve bu nedenle kurumlarda çeşitli sorunlar yaşıyorlar. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil olan memurlar için ek gösterge belirlenmemiştir. Bu nedenle aylık ücretleri ve emeklilik hakları diğer memurlara göre daha düşük kalıyor.