Kamu kurum ve kuruluşlarında yardımcı hizmetler sınıfında çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personel, memuriyet kadrosuna geçmek istiyor. Bu personeller uzun yıllardır emek veriyor ve hak ettikleri değeri almak istiyor. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personeller, ekonomik olarak zor durumda oldukları için memuriyet kadrosu talep ediyor. Bunun yanı sıra görevde yükselme sınavına girmek ve statülerini değiştirmek istiyor. Bu konuda destek bulamadıklarını hisseden YHS personelleri, sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışan personeller kadro bekliyor
Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışan personeller, hak ettikleri memuriyet kadrosunu alamadıkları için mağdur durumda. Uzun süredir Görevde Yükselme Sınavı'nın açılmasını bekliyorlar, ancak kadro tahsisi yeterli olamamsı nedeniyle çalıştıkları kurumlarda daha az maaş almalarına ve iş güvencesi olmamasına yol açıyor. Ayrıca görev yaptıkları yerlerde iş tanımları belirsiz olduğu için sorumlulukları da net değil.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Yardımcı Hizmetler Sınıfı için ek gösterge öngörülmemesi de eşitsizlik yaratıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesine göre, aynı veya benzer görevleri yapan farklı unvanlı memurlar arasında maaş farkı olmamalı. Bu nedenle, Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışan personellerin memuriyet kadrosu taleplerinin karşılanması ve haklarının korunması gerekiyor.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının mağduriyeti büyüyor
Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli olarak çalışanlar, kariyerlerinde ilerleme fırsatı bulamamaktan ve hak ettikleri ücreti alamamaktan şikayetçiler. Görevde Yükselme Sınavı'nın yapılmaması, kadro alımlarının yetersizliği, görev tanımlarının net olmaması, ek gösterge verilmemesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki eksiklikler bu sorunlara neden olmaktadır. Bu durum personelin motivasyonunu düşürmekte ve ruh sağlığını bozmaktadır. Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak, benzer görevleri yapan farklı unvanlı memurlar arasındaki maaş adaletsizliğinin giderilmesi gerekmektedir.