"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5923 %0.31
36,2346 %-0.02
3.415.000 %1.423
2.989,33 0,92
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri YHS personelleri statü değişikliği yapılmasını istiyor!

YHS personelleri statü değişikliği yapılmasını istiyor!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personelleri eğitim durumlarına göre statü değişikliği vaatlerinin yerine getirilmesini istiyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller kamunun üvey evlatları olduklarını, içlerinde büro işlerini yapabilecek ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu kişilerin olduğunu söyleyerek bir defaya mahsus statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.

Çok ağır şartlarda, mobing altında, görev tanımı olmadan çalışmakta olan YHS personelleri görev tanımları olmasını ve eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını istiyor.

YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkanı bulamamakta.

Taşeron ve sözleşmeli personele kadro konuları sık sık gündem olurken ve çalışmalar yürütülürken birçok alanda çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin dikkate alınmaması da YHS adı altında çalışan personelleri kötü etkilemekte ve iş motivasyonlarını düşürmekte.

Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelleri kendi sendikalarını kuruyor!

Uzun zamandır seslerini yetkililere duyuramayan, duyursalar bile görmezden gelinen yardımcı hizmetler sınıfı personelleri yaşadıkları mağduriyete 'dur' demek için kendi sendikalarını kurma kararı aldı.  Yardımcı Hizmetler Sınıfı için kurulacak olan sendika şu sözlerle paylaşıldı:

Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan Memurlar kendi sınıflarını temsil edecek  sendikalarını kuruyor. Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapmakta olan memurlar, sorunlarını dile getirip çözüm üretecek bir sendikaya ihtiyaç duyduklarını değerlendirdikleri için ortak görüşleri gereğince Murat Şahin ve arkadaşları öncülüğünde Yardımcı Hizmetler Sınıfını temsil edecek sendikaları ile alakalı kuruluş girişimlerine başlanmıştır. 1965 model Yardımcı Hizmetler Sınıfı memurlarına 2005 yılından bu güne sendikalar tarafından kaldırılacağı yönünde umut verilmiş olmasına rağmen herhangi bir kazanım elde edilememiştir. Günümüz koşullarına uygun olmayan, devlet memuru vakarına yakışmayan, 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli ünvanlarda (teknisyen yardımcısı, hizmetli, aşçı, kaloriferci,  terzi, berber, garson, bahçıvan, şöför, bekçi,  vb.) görev yapan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kamu görevlileri, bulundukları hizmet sınıfından kaynaklı maddi ve manevi mağduriyet yaşamakta ve yıllardır hizmet sınıflarının değiştirilmesi suretiyle bu mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedirler.

2005 yılında imzalanan Toplu Görüşme Mutabakat Metninde "Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız  atanmalarının sağlanması" için çalışma yapılacağı kararının yer alması, Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kamu görevlilerinin sınıf değişikliğine ilişkin beklentilerine bugüne kadar cevap verilmemiş olması, kurumların yıllardan beri Görevde Yükselme Sınavı açmaması ve açsalar bile yetersiz sayıda kadro açmaları görev alan YHS personeline yükselme imkanı tanınmamaktadır.

Kamuda üvey evlat durumunda olan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kamu görevlileri, kadro ünvanlarına ilişkin görevlerin tanımı ünvan bazında net olarak belirlenmemiş olmasından dolayı sorunlar yaşamaktadırlar. Ünvanlarına ilişkin görev tanımlarının belirgin olmaması ve hukuki hiçbir dayanağı olmamasına rağmen bu kişilere kurumlarda pek çok işin gördürülebilecek personeller olarak bakılmasına neden olmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tesis edilen sınıflar arasında sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil kamu görevlileri için ek gösterge belirlenmemiştir. Ek gösterge belirlenirken bu hizmet sınıfına dahil personelin kapsam dışı tutulması Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kamu görevlilerinin aylık ücretleri ve emeklilik haklarının (emekli aylığı ve emekli ikramiyesi) diğer memurlara göre daha düşük seviyede kalmasına neden olmaktadır. Bu durum Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kamu görevlilerinin hem çalışırken hem de emeklilikte maddi kayıplar yaşamalarına sebep olmaktadır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenecek geçici bir madde ile kamuda pek çok işi gören memurun tanımı ile uyuşmayan Yardımcı Hizmetler Sınıfının tümden kaldırılması gerektiğini ve bu sınıfta yer alan kamu personellerinin eğitim ve mesleki durumlarına uygun memur kadrolarında değerlendirilmesi, kamudaki iş barışının tesis edilebilmesi için acilen düzenlemeler yapılmasının elzem olduğunu kamuoyu  ile paylaşıyoruz.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİ NE İSTİYOR?

Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu altında bir araya gelen YHS personelleri, 1 defaya mahsus eğitim durumlarına göre Genel İdari Ve Teknik Hizmetler Sınıflarına Geçiş hakkı taleplerini şu maddelerle açıklıyor: 

  • Tanımsız görevlendirilmenin çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getirmesi.
  • Eğitim durumuna tezat personel israfı diyebileceğimiz hali ile bulunduğu kurumunda imajına ters gelen vaziyeti için.
  • 58 yıllık YHS kadrosunun ortaya çıkma gereksinimlerinin ömrünü tamamlaması sebebiyle mensubu bulunan personeli âtıl vaziyete getirdiği için.
  • Kariyer, özlük, mali durumlarının 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu'nda memur görünümleriyle bağdaşmaması için.
  • Görevde Yükselme Sınavlarının kararının bakanlık ile kurumlara bırakılıp, düzensiz ve uzun süre yapılamadığı gibi açılan kadro yetersizliği, kadro derece sorunu ve mülakât engelleriyle gelecek İş hayatında ciddi olumsuzluk yaşanması.

YHS PERSONELLERİ ANKARA'DAN SESLENDİ!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personelleri, eğitim durumlarına göre statü değişikliği için Ankara'da basın açıklamasında bulundu. 

Değerli Basın Mensupları ve Kıymetli Arkadaşlarım;

Bugün burada kamunun kanayan yarası olan Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve bu sınıfta istihdam edilen personelin, sınıf, kadro ve özlük hakkı sorunlarını ve taleplerimizi dile getirmek, sesimizi bugüne kadar kulağını tıkayanlara seçim öncesinde duyurmak için toplanmış bulunmaktayız.

Kamunun yükünü çeken, ancak emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, üstüne bir de mobbinglere maruz kalan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki arkadaşlarımız, yıllardır süregelen sorunlarının çözülmemesinden, verilen vaatlerle sürüncemede bırakılmaktan, kısacası yok
sayılmaktan bıktılar.

Kamuda, ana görevlere yardımcı görevleri yapmak üzere şartsız ve sınavsız bir şekilde kadroya alınan ilkokul mezunu taşeron bir işçinin aylık ücreti, devlete yıllarını ve emeğini vermiş Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelin ücretinden oldukça fazladır. Soruyorum, 2023 yılının Türkiye’sinde, Devletin memuruna açlık sınırında bir ücret vermek vicdanlara sığar mı? Adalet bunun neresindedir? Artık bıçak kemiğe dayanmış, söz bitmiştir. Artık, vaat verme zamanı geçmiştir. Samimiyetle çözüm istiyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi kapanmadan çıkarılacak bir torba yasa içerisinde;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinde yer alan “Yardımcı Hizmetler Sınıfının” kaldırılmasını, bu sınıfta istihdam edilen mevcut personelin, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın eğitimlerine ve kadrolarına uygun diğer hizmet sınıflarındaki kadrolara atandırılmasını,

Bu şekliyle; personele mesleki itibar kazandırılmasını, alın terinin karşılığının verilerek kamuda çalışma barışı ve verimliliğin sağlanmasını istiyoruz.

Seçim öncesi, TBMM kapanmadan önce çıkarılacak torba yasa içerisinde taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Yok sayılmak istemiyoruz.

Ve diyoruz ki; çalışma barışı için, hakkaniyet için, adalet için “Bu adımları atmak hükümetin sorumluluğudur.”

Bu sorumluluğun ve görevin yerine getirilmesini bekliyoruz.

Aksi takdirde, 10 Nisan 2023 tarihinden itibaren yurt genelinde iş bırakma eylemlerine başlayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Kararlıyız, haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar
A
Abidin 1 yıl önce
Olur vali olmak istermisiniz
BEĞENME
0
CEVAPLA
Y
Yhs 1 yıl önce
Yhs sonuna kadar devam AKP ve MHP oy yok
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hizmette 2351 1 yıl önce
Sağlık bakanlığında 10 yıla aşkındır yapılan görevde yükselme sınavını veri hazırlama kadrosunu kazandığımız halde bizlere kadro verilmedi bu hiç adil değildir bütün hizmetli kadrolarının genel idari hizmetler sınıfına atanmasına istiyoruz zaten kurumlarda çok sayıda temizlik işçisi kadrosu alınmıştır hizmetli memur kadrosuna ihtiyaç yoktur genel idari hizmetler sınıfına atanması gerekir
BEĞENME
0
CEVAPLA
ŞANSI OLMAYAN GARİBAN MİÇEYY 1 yıl önce
BU GÜN İŞÇİ SINIFINDAKİ ARKADAŞLAR ARASINDA MAAŞ FARKI VAR TÜM YARDIMLARI EKLERSENİZ İŞÇİ ARKADAŞLARIN MAAŞINA BU MAAŞ DAHİ AZDIR VE ZAM YERİNE KİŞİ BAŞI BİR DEFAYA MAHSUS SEYANEN EK VERSİN 5.000 TL AYRICI HİZMETLİ ARKADAŞLARADA TAHSİLİNE GÖRE KADRO VERSİN BU SEÇİMDE HERŞEY YOLUNDA OLUR BUNUDA YUKARIDAKİ HÜKÜMET YETKİLİLERİMİZ GÖRSÜN VE HAKSIZLIĞI ORTADAN KALDIRSINLAR
BEĞENME
0
CEVAPLA
Y
Yhs 1 yıl önce
Yhs unutuldu torpile işe giren taşaron lar kadro aldı biz işçimi memur mu onuda anlamış degilimz Allah hakkımızı soracak
BEĞENME
0
CEVAPLA