YHS personelleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de 2018 seçim beyannamesinde sözünü verdiği, '' Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunun eğitim durumlarına göre bir defaya mahsus bir üst kadro olan Genel İdari Hizmetler ve Teknik Hizmetler sınıfına geçirilmesi'' vaadinin hayata geçirilmesini bekliyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller kamunun üvey evlatları olduklarını, içlerinde büro işlerini yapabilecek ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu kişilerin olduğunu söyleyerek bir defaya mahsus statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.
Çok ağır şartlarda, mobing altında, görev tanımı olmadan çalışmakta olan YHS personelleri görev tanımları olmasını ve eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını istiyor.
YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkanı bulamamakta.
Taşeron ve sözleşmeli personele kadro konuları sık sık gündem olurken ve çalışmalar yürütülürken birçok alanda çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin dikkate alınmaması da YHS adı altında çalışan personelleri kötü etkilemekte ve iş motivasyonlarını düşürmekte.
YHS PERSONELLERİ ANKARA'DAN SESLENDİ!
Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personelleri, eğitim durumlarına göre statü değişikliği için Ankara'da basın açıklamasında bulundu.
Değerli Basın Mensupları ve Kıymetli Arkadaşlarım;
Bugün burada kamunun kanayan yarası olan Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve bu sınıfta istihdam edilen personelin, sınıf, kadro ve özlük hakkı sorunlarını ve taleplerimizi dile getirmek, sesimizi bugüne kadar kulağını tıkayanlara seçim öncesinde duyurmak için toplanmış bulunmaktayız.
Kamunun yükünü çeken, ancak emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, üstüne bir de mobbinglere maruz kalan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki arkadaşlarımız, yıllardır süregelen sorunlarının çözülmemesinden, verilen vaatlerle sürüncemede bırakılmaktan, kısacası yok
sayılmaktan bıktılar.Kamuda, ana görevlere yardımcı görevleri yapmak üzere şartsız ve sınavsız bir şekilde kadroya alınan ilkokul mezunu taşeron bir işçinin aylık ücreti, devlete yıllarını ve emeğini vermiş Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelin ücretinden oldukça fazladır. Soruyorum, 2023 yılının Türkiye’sinde, Devletin memuruna açlık sınırında bir ücret vermek vicdanlara sığar mı? Adalet bunun neresindedir? Artık bıçak kemiğe dayanmış, söz bitmiştir. Artık, vaat verme zamanı geçmiştir. Samimiyetle çözüm istiyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi kapanmadan çıkarılacak bir torba yasa içerisinde;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinde yer alan “Yardımcı Hizmetler Sınıfının” kaldırılmasını, bu sınıfta istihdam edilen mevcut personelin, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın eğitimlerine ve kadrolarına uygun diğer hizmet sınıflarındaki kadrolara atandırılmasını,
Bu şekliyle; personele mesleki itibar kazandırılmasını, alın terinin karşılığının verilerek kamuda çalışma barışı ve verimliliğin sağlanmasını istiyoruz.
Seçim öncesi, TBMM kapanmadan önce çıkarılacak torba yasa içerisinde taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Yok sayılmak istemiyoruz.
Ve diyoruz ki; çalışma barışı için, hakkaniyet için, adalet için “Bu adımları atmak hükümetin sorumluluğudur.”
Bu sorumluluğun ve görevin yerine getirilmesini bekliyoruz.
Aksi takdirde, 10 Nisan 2023 tarihinden itibaren yurt genelinde iş bırakma eylemlerine başlayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Kararlıyız, haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİ NE İSTİYOR?
Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu altında bir araya gelen YHS personelleri, 1 defaya mahsus eğitim durumlarına göre Genel İdari Ve Teknik Hizmetler Sınıflarına Geçiş hakkı taleplerini şu maddelerle açıklıyor:
- Tanımsız görevlendirilmenin çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getirmesi.
- Eğitim durumuna tezat personel israfı diyebileceğimiz hali ile bulunduğu kurumunda imajına ters gelen vaziyeti için.
- 58 yıllık YHS kadrosunun ortaya çıkma gereksinimlerinin ömrünü tamamlaması sebebiyle mensubu bulunan personeli âtıl vaziyete getirdiği için.
- Kariyer, özlük, mali durumlarının 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu'nda memur görünümleriyle bağdaşmaması için.
- Görevde Yükselme Sınavlarının kararının bakanlık ile kurumlara bırakılıp, düzensiz ve uzun süre yapılamadığı gibi açılan kadro yetersizliği, kadro derece sorunu ve mülakât engelleriyle gelecek İş hayatında ciddi olumsuzluk yaşanması.