"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5579 %0.11
36,1360 %-0.3
3.398.620 %4.354
2.962,09 0,00
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Yüzüncü yılda denklik affı bekleniyor

Yüzüncü yılda denklik affı bekleniyor

Yurt dışında elde edilen diplomaların Türkiye'ye denk sayılmaması, milyonlarca vatandaşı mağdur etti. Denklik affı çıkacak mı?

Yurt dışında elde edilen diplomaların Türkiye'ye denk sayılmaması, milyonlarca vatandaşı mağdur etti. Denklik affı çıkacak mı? Peki milyonlarca genci ilgilendiren konu ile ilgili yeni bir çalışma başlatılacak mı?

Günümüzde diploma denklik sorunu milyonlarca genci mağdur etmektedir. Yurt dışında okuyan ve daha iyi şartlarda çalışmak isteyen mezunlar, Türkiye'ye geldiğinde diplomaları geçerli sayılmamaktadır. 

Yurt dışından alınan diplomaların tanıma ve denklik işlemlerini yürüten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2020 yılında 11089, 2021 yılında 11535, 2022 yılının ilk sekiz ayında 7013 denklik başvurusunu karara bağladı. 2022 yılının ilk sekiz ayında verilen kararlardan 3291’i denklik, 3214’ü Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS), 368’i ret, 140’ı da iade ve diğer ile sonuçlandı.

E-Devlet veya YÖK resmi internet sitesinden online olarak Diploma denklik başvurusu yapan genç mezunlar, konunun çözülmemesinin ardından tepki göterdi. Araştırmalara göre,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dışında en çok Azerbaycan, İran, Suriye uyruklular tanıma ve denklik başvurusunda bulunuyor. Düzenlenen denklik belgeleri en çok tıp doktorluğu, mimarlık hukuk ve ilahiyat programlarında yoğunlaşıyor. 

Yaşanan mağduriyetin giderilmesine ilişkin, milletvekillerinin Meclis'te konuyu gündeme getirmesine rağmen hükümet tarafından konuya ilişkin açıklama yapılmamaktadır.

RET KARARI VERİLEN ALANLAR

1-İlahiyat

2-Hukuk

3-Mimarlık

4-Tıbbi Biyoloji

5-Klinik Psikoloji

6-İnşaat mühendisi

7-Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık

DİPLOMA DENKLİK ÇIKACAK MI YÖK AÇIKLAMA YAPTI MI?

Yüksek Öğretim Kurumları daha önce milyonlarca gencin beklediği diploma denklik sorunu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada''

​Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 02.08.2023 tarihli toplantısında alınan karar gereğince, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 5. maddesi uyarınca;

Kosova'da faaliyet gösteren “Irilia College-Irilia Royal University"İran'da faaliyet gösteren, “Al Mustafa International University"Ukrayna'da faaliyet gösteren “Kharkiv National University named after V. N. Karazin" ve “International Humanitarian University"nin Kurulumuzca tanınmamasına karar verilmiştir.​ Kamuoyuna önemle duyurulur.'' diyerek diploma denkliğin verilmeyeceğini duyurmuştu.

DENKLİK BELGESİNE KİMLER SAHİP OLABİLİR?

Denklik belgesi, Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş insanların diplomalarının diğer ülkelerde de mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Yurt dışında yaşamak veya öğrenimini sürdürmek isteyen kişilerden talep edilmektedir.

VATANDAŞLARA DENKLİK AFFI ÇIKACAK MI?

Hükümetin seçim öncesi vaatlerinden olan diploma denklik konusunda yapılan açıklamada, sabredilmesi gerektiğini seçimlerden sonra çözüm geleceği belirtilmesine rağmen, henüz konuya ilişkin düzenleme getirilmemesinin ardından vatandaşlardan tepki gecikmedi.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yurt dışında alınan üniversite diplomalarını tanımaması, binlerce genç mezunun emeklerinin boşa gitmesine ve istedikleri kariyer planlamasında hedeflerine ulaşamamasına neden olmaktadır.

Yaklaşık 65 bin üniversite mezunu, diplomasının Türkiye'de tanınmaması nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Ülkelerine döndüklerinde mesleklerini yapamamak, ekonomik sıkıntılarla baş etmek ve diploma denkliği konusundaki belirsizlik yaşamaları sebebiyle gelecekleri konusunda endişelenmektedirler. Mağdurlar, diplomalarına rağmen farklı işlerde çalışmaktadırlar.

DENKLİK BELGESİ İLE DİPLOMA AYNI MI?

Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu belirten belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı görevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.

DİPLOMA DENKLİK NEDİR?

Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece (ön lisans, lisans ve lisansüstü) vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *