Uzun zamandır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini bekleyen belediye şirket işçisi zabıtalar etkili bir adım atılmamasına tepki gösteriyor. Çalıştıkları kurumda adeta ikinci sınıf çalışan muamelesi gördüklerini belirten belediye şirket işçisi zabıtalar, çalışma koşullarında iyileştirilme yapılmasını talep ediyor.
Zorlaşan yaşam koşullarından dolayı maddi ve manevi sıkıntı yaşayan belediye şirket işçisi zabıtalar, aynı işi yaptığı kadrolu kişilerle eşit haklara sahip olmak istiyor. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yaptıklarını belirten belediye şirket işçisi zabıtalar yaşadıklarının adaletsizlik olduğunu belirterek norm kadroya geçmeyi talep ediyor.
Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan belediye şirket işçisi zabıtalar, yasal çerçevede çalışan 657 tabi devlet memuru olmak için mücadele etmeye devam ediyor. Birçok mecrada yetkililere seslenen belediye şirket işçisi zabıtalar eşit işe eşit hak ve eşit maaş ile çalışmayı talep ediyor.
Zabıta Hizmetleri Sınıfı kanun teklifi kabul edilecek mi?
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şirket elemanı olarak istihdam edildiği halde zabıta olarak görev yapanların bulunduğunu söyleyerek, zabıtalara yönelik temel bir yasa da bulunmadığına belirtti.
Gürer, Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışan memurların sınıfları arasına Zabıta Hizmetleri Sınıfı'nın eklenmesi hakkında kanun teklifi sundu.
Şu anda komisyon incelemesinde olan kanun teklifinin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:
Zabıta belediyelerin kanunla düzenlenen yönetim ve denetimlerinde ilgili görev ve sorumluluğunu uygulamada yerine getiren personeldir. 2005 yılında yeniden düzenlenen 5393 sayılı Belediye Kanunu ile hizmetleri son şeklini almıştır.
Zabıta personelleri 7/24 esasına göre çalışmakta olup hizmetlerin kesintisiz sürmesi adına bayram tatili ve hafta sonunda da görevlendirilmektedirler. Belediye ve zabıta müdürlükleri tarafından düzenlenen çeşitli programlarda görev almalanndan kaynaklı olarak tatil günlerinde dahi fazla mesai yapmaktadırlar. Zabıtaların asli görevleri arasında denetim ve nezaret görevlerinin çoğunlukta olduğu görülse de bulunduğu bölgenin düzenini ve esenliğini sağlamakla ilgili görevleri de üstlenmektedirler. İmar, sağlık, trafik ve yardım görevleri gibi önemli işlevleri yerine getirirken kolluk birimleri ile koordineli çalışmaları da gerekmektedir. Görüldüğü gibi zabıtalar belediyelerin özveriyle çalışan emekçi personelleridir.
Geniş bir görev ve sorumluluk yelpazesi altında çalışan belediye zabıtaların, çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlan birkaç ana başlıkta sıralayacak olursak; görevleri esnasında karşılaştıklan sorunlar, özlük haklarıyla ilgili problemler, mevzuat kaynak kaynaklı ve mali sorunlardır. Genel îdari Hizmetler Sınıfı'nda olan zabıtalar yaptıklan görevin zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkanimalı ve 657 sayılı DMK 36. Maddesi'ne Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir. Bu sayede zabıtalara mesleki statü sağlanmalıdır. Zabıtaların özlük haklan iyileştirilmelidir.
Zabıtaların kronikleşen bu sorunlannm yanında zabıta yardımcı personelinin sorunları da çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sorunlu sürecin devam etmesinin yeni sorunlan da beraberinde getireceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Yukanda bahse konu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması ve maruz kaldıklan haksızlıklann sonlandıniması sağlanmalıdır. Bu sebeple 657 sayılı Devlet Memurlan Kanunu'nun 13. Hizmet Sınıfı Olarak Belediye Zabıta Hizmetleri eklenerek güncellemeye gidilmesi gerekmektedir.